Menu Zavřít

Češka pobodaná v Egyptě zemřela, oznámil ministr zdravotnictví Ludvík

27. 7. 2017
Autor: čtk

Češka, kterou zranil předminulý týden útočník na pláži v Egyptě, v noci na dnešek zemřela, oznámil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že do nemocnice v Káhiře dnes míří soudní lékař, který provede ohledání těla a rozhodne, zda bude provedena pitva v Egyptě. Čeští diplomaté pak zahájí potřebné kroky k repatriaci těla.

„Z Egypta přišla v noci smutná zpráva. Naše pacientka skonala,“ uvedl na twitteru ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. V tiskové zprávě pak české úřady dodaly, že egyptští lékaři v noci na dnešek konstatovali, že žena zemřela.

Příbuzní Češky se již ve středu vrátili do České republiky vojenským speciálem, který byl připraven pro případnou přepravu zraněné ženy. Zdravotní stav pacientky to však nedovolil. „Rodina, která byla neprodleně informována, vyjádřila přání už nesdělovat k celé tragické události veřejnosti žádné další podrobnosti,“ uvedla ministerstva. Repatriace těla zesnulé bude uhrazena z cestovního pojištění.

Stav pacientky se prudce zhoršil v pondělí. Do káhirské nemocnice proto odcestovali i čeští lékaři. Ve středu ministerstvo zdravotnictví informovalo, že žena je ve stavu klinické smrti. Její tělo fungovalo jen díky napojení na přístroje a mozek prakticky nebyl zásobován krví. U pacientky se následkem zranění projevilo multiorgánové selhání. To podle odborníků není u vážně zraněných osob neobvyklé. Čeští lékaři na místě sledovali průběh vyšetření a potvrdili diagnózu egyptských specialistů.

BRAND24

„Trváme na tom, že potřebujeme vědět, co se na pláži skutečně stalo,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Egypt by podle něj měl sdělit, zda se jednalo o ojedinělý čin, nebo naopak koordinovanou a připravovanou záležitost. „Potřebujeme vědět, jestli to byl teroristický útok a jaké bylo jeho pozadí,“ uvedl. Informace jsou důležité i pro Egypt, konstatoval Zaorálek. „Oni se na základě toho budou nějak chovat,“ dodal.

Česká diplomacie se na egyptskou stranu obrátila s nótou, v níž požaduje urychlené objasnění okolností útoku. Odehrál se 14. července na pláži v letovisku Hurgada. Mladý Egypťan tam zabil dvě Němky a několik dalších žen pobodal. Šestatřicetiletou Češku zasáhl do nohy a do zad.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).