Menu Zavřít

Celníci nesouhlasí s verdiktem soudu ohledně FAU. Podají kasační stížnost

25. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Celní správa podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu kvůli tomu, že v pátek soud zrušil zajišťovací příkazy celního úřadu vůči firmě FAU. Správa je přesvědčena, že byly vydány oprávněně.

„Generální ředitelství cel je přesvědčeno, že u zajišťovacích příkazů byly naplněny zákonné předpoklady pro jejich vydání, a to i ve světle aktuální judikatury Nejvyššího správního soudu,“ uvedla správa.

Minulý týden v pátek Krajský soud v Ostravě zrušil rozhodnutí celníků o zajišťovacích příkazech pro opavskou firmu FAU za zhruba 340 milionů korun. Celní úřad podle něj neměl důvod pro tak masivní zajištění.


Čí jsou naši? Finanční správa likviduje fungující firmy

 Andrej Babiš v areálu Preol


FAU vlastní v areálu přerovské firmy Precheza z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. Po zásahu Finanční správy a celníků se FAU dostala loni v říjnu do insolvence, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu.

BRAND24

Na internetu se na konci srpna objevila nahrávka, na které předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš o společnosti hovoří. Babiš následně odmítl, že v době svého působení na ministerstvu finanční a celní správu zneužíval a úkoloval. Odmítl to i šéf Finanční správy Martin Janeček, který to označil za „sprosté lži“. Správa naopak uvedla, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení FAU do podvodu a že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, v němž nebyla u firem placena DPH a byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH. Firma FAU podala u soudu 13 žalob na složky státu, o několika včetně páteční již soud rozhodl v její prospěch, dvě žaloby soud ale odmítl, další bude řešit.

Přečtěte si také:

Výhra pro FAU: soud zrušil zajišťovací příkazy celní správy

Nachytat, potrestat. Finanční správa vede tři roky daňový džihád

FAU byla součástí podvodu s DPH, tvrdí Finanční správa


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).