Menu Zavřít

Autoři waterboardingu uznali odpovědnost a dohodli se s obžalobou

17. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Americká unie občanských práv (ACLU) dnes oznámila, že případ, v němž dva psychologové čelili obvinění z podílu na mučení lidí podezřelých z terorismu, byl vyřešen dohodou. Její detaily nejsou známy. Proces s nimi měl začít 5. září u federálního soudu ve Spokane ve státě Washington.

Právní zástupci ACLU dohodu označili za historické vítězství. Podle této organizace je to poprvé, co byla Ústřední zpravodajské službě (CIA) nebo osobě, kterou si tato služba najala, přiznána odpovědnost za mučení lidí vyslýchaných kvůli terorismu.

Psychologové James Mitchell a John „Bruce“ Jessen, jichž se případ týká, se podíleli na vytvoření metody, při níž byly zadržené osoby při výslechu vystaveny simulovanému topení, tzv. waterboardingu. ACLU je obvinila jménem tří bývalých zadržených osob. Federální vláda najala Mitchella a Jessena po teroristických útocích na USA ze září 2001.

„Tento výsledek znamená, že mučení má své důsledky, že ti, kdo mu byli vystaveni, mohou a budou usilovat o to, aby mučitelé nesli odpovědnost. Je to varování všem, kdo si myslí, že mohou mučit beztrestně,“ řekl právník ACLU Dror Ladin.

Obvinění vzešlo od jednoho Libyjce a Tanzance a od zástupce Afgánce, který už zemřel. Podle agentury AP požadovali od psychologů odškodné, ale v jaké výši, agentura nesdělila. První dva prošli v tajných věznicích CIA podle obvinění waterboardingem, každodenním bitím a upíráním spánku. Afghánec zemřel na podchlazení, když byl ve velmi chladném prostředí připoután k podlaze.

BRAND24

Americký Senát v roce 2014 došel k závěru, že techniky, které Mitchell a Jessen pro vyšetřovatele navrhli, nepřinesly žádné informace významné pro boj s terorismem. Od roku 2005 do roku 2009 oba psychologové podle senátní zprávy za svou práci dostali 81 milionů dolarů (1,8 miliardy korun).

Dále čtěte:

Viděli všechno. „Čističi“ facebooku nemají o lidstvu iluze

Japonský boj s terorismem: vězení za rybaření či sběr hub

Přiznání jihokorejské rozvědky: manipulace voleb a umlčování médií


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).