Menu Zavřít

Zůstaňte v Praze! Průvodce víkendovou metropolí #36

6. 1. 2017
Autor: prague-up.com

Romance ve Vile, surrealistická léčba ve Venuši, otvíračka klubové sezóny, kulturou proti škatulkování, koláž na plátně a Kovandovy performance. Kam za kulturou v novém roce vám napoví Prague-up kalendář.

Romance ve Vile

Páteční Vila Štvanice láká na novoroční představení Divadla Letí. Oblíbená komedie, která se za pouhý rok dočkala více než dvaceti repríz, nahlíží do soukromí lidí, kterým ve štěstí brání strach z intimity. On je ženatý. Ona má dvě děti. Žalostný vztah, který je třeba přepít až do úplného vystřízlivění. Tak vypadá 8gb tvrdýho porna v podání Anny Polívkové a Petra Vaňka.

 Vila Štvanice láká na novoroční představení Divadla Letí Vila Štvanice láká na novoroční představení Divadla Letí (Zdroj: prague-up.com)

Surrealistická léčba ve Venuši

Divadelní soubor Chemické divadlo startuje sezónu autorskou adaptací „metafyzických autobiografií“ rumunského židovského autora Maxe Blechera. Sál vinohradské Venuše ve Švehlovce ožije surreálným metasvětevem postavy upoutané na lůžko, uvězněné v sádrovém krunýři. Pohled bezmocného, který nazírá na vzájemné nepochopení života zdravých a nemocných, vyvolává otázky, jak velká je mezi oběma světy vlastně vzdálenost. Kafkovský příběh s prvky humoru i smrti.

 Chemické divadlo - představení Sál vinohradské Venuše ve Švehlovce ožije surreálným metasvětevem (Zdroj: prague-up.com)

Kulturou proti škatulkování

Undergroundový obývák Grid hostí šestý díl události Škatule, která cílí na propojování nejrůznějších kultur a hudebních žánrů. První letošní díl se zaměří na mluvené slovo, o hudbu ale nebude nouze. Večer, který proti sobě postaví producenty elektronických beatů Karaoke Tundra a Freezer Beats s freestyle rappery, frontmanem z kapely Děti mezi reprákama nebo českými mistry ve slam poetry, vás zbaví předsudků i škatulkovaní. Těšte se na nepředvídatelný dialog českých a slovenských umělců, projekce, instalace a dobré jídlo.

 Undergroundový obývák Grid Škatule cílí na propojování nejrůznějších kultur a hudebních žánrů (Zdroj: prague-up.com)

Otvíračka klubové sezóny

Pokud dáváte přednost taneční muzice, páteční Proces vás udrží na nohou do rána! Partička z českého labelu Transporta records otvírá sezónu v holešovickém klubu Neone, kterým se budou linout industriální ruchy, kovové perkuse a hutné basové linky - tak se dá charakterizovat zvuk headlinera Swarm Intelligence z Německa. Na pořadu budou ale i další odnože elektronické hudby pod taktovkou domácího supportu a slovenského live projektu Makkatu.

 Proces v holešovickém klubu Neone Proces v holešovickém klubu Neone (Zdroj: prague-up.com)

Koláž na plátně

Komorní kino Ponrepo zahajuje rok daší reprízou filmového záznamu divadelní hry Evy Koťátkové. Hra, založena na dochovaných kresbách z psychiatrického ústavu v Heidelbergu, představuje divákovi případ pacienta Jakoba Mohra, trpícího představou, že veškeré jeho chování řídí ošetřující lékař pomocí zvláštního stroje. Strhující divadelní koláž zkoumá fungování institucí a jejich vliv na jedince v nejobecnějším smyslu. Po projekci můžete zůstat na moderovanou diskuzi s tvůrci.

 Komorní kino Ponrepo Komorní kino Ponrepo uvede reprízu filmového záznamu divadelní hry Evy Koťátkové (Zdroj: prague-up.com)

Kovandovy performance

Pokud se už nemůžete dočkat, jaké vernisáže přinese nový rok, zkraťte si čekání na končící výstavě o Jiřím Kovandovi ve Veletržním Paláci. Významného českého konceptuálního umělce, patrně slavnějšího v zahraničí než doma, přiblíží v sobotu osobně držitelka Ceny Jindřicha Chalupeckého Barbora Klímová, která po téměř třiceti letech znovu provedla Kovandovy performace.

BRAND24

 Veletržní palác Výstava o Jiřím Kovandovi ve Veletržním Paláci bude končit (Zdroj: prague-up.com)

Na další akce se podívejte v Prague-Up kalendáři.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).