Menu Zavřít

Zůstaňte v Praze! Průvodce týdeníku Euro víkendovou metropolí #42

17. 2. 2017
Autor: Prague-Up.com

Akrocirkpolis, španělský koktejl ve Světozoru, Kaprunský mýtus, Lo-fi mutace v Crossu, Hafan v Xao a víkendové dílny. Kam se o víkendu schovat před zimou, vám napoví Prague-up kalendář.

Akrocirkpolis

Spojení scénografie, tance, pohybu, slova a riskantních akrobatických kousků. Současnou novocirkusovost představí mezinárodní festival v Paláci Akropolis Cirkpolis. Jak se porušují fyzikální zákony, vám ukážou špičkoví umělci z celé Evropy, se kterými si po představení můžete zaskočit na krátký „speed dating“. Třešničkou bude nedělní závěrečný večer. Mezinárodní tým předvede improvizanou show, která po dobu festivalu potajmu vzniká v zákulisí.

 Mezinárodní festival Cirkopolis Mezinárodní festival Cirkpolis (Zdroj: Prague-Up)

Španělský koktejl ve Světozoru

Plátna kina Světozor ovládne španělština. O víkendu zde vyvrcholí dvanáctý ročník festivalu La Película. Přehlídka španělské kinematografie nabízí přes dvě desítky španělských filmů všech možných žánrů - od poetických snímků a milostných dramat, po dokument nebo postapokalyptické sci-fi. Z víkendového programu doporučujeme sobotní dokument Orson West o méně známém projektu slavného Orsona Wellese nebo nedělní nízkorozpočtový snímek Žít a jiné příběhy, jehož tématem je otázka „normality“ v současné společnosti.

 Kino Světozor Kino Světozor (Zdroj: Prague-Up)

Kaprunský mýtus

Letenské Studio Hrdinů chystá další inscenaci Elfriede Jelinekové, držitelky Nobelovy ceny za literaturu. „Dílo“ odkrývá fenomén národního mýtu Kaprunu, postaveného na kostrách a vyčerpání mrtvých. Autorka spojuje tragické příběhy obětí, které podlehly smrti přímo či nepřímo kvůli přírodě – v lavinách, při tragédii na lanovce v roce 2000 nebo při stavbě jedné z největší akumulační vodní elektrárny na světě. Pokud byste nestihli nedělní premiéru, další repríza je hned v pondělí.

 Letenské Studio Hrdinů Letenské Studio Hrdinů (Zdroj: Prague-Up)

Lo-fi mutace v Crossu

Sobotní Mutace v Crossu představí Floriana Kupfera z věhlasného labelu Long Island Electrical Systems. Florian používá nekonvenční postupy, které vás dočista zhypnotizují. V jeho „outsider housu“ vás místo učesané elektronické perfekce překvapí syrové beaty, kazetový šum a osmdesátkové samply. V duchu Florianovy lo-fi estetiky budou pokračovat lokální djs Møreti, Oliver Torr, Sat a dMIT.RY. Druhou stage Cross clubu ovládnou zlámané rytmy bass music v čele s londýnským headlinerem Facta.

 Klub Cross Klub Cross (Zdroj: Prague-Up)

Víkendové dílny

Tvůrčí dílny mají o víkendu napilno. Pokud máte chuť naučit se něco nového, určitě si vyberete. Komunitní dílna Z pokoje do pokoje v Karlíně vám dokáže, že truhlářem může být každý. Na sobotním workshopu se naučíte, jak přetvořit staré kusy nábytku v nové designové skvosty.

Uvažovali jste někdy o výrobě domácí kosmetiky? S Liškou Mazanou je to hračka. Na kurzu v holešovickém Ateliéru 10 si vyrobíte přírodní pleťovou vodu, balzám na rty nebo tělový krém a sami si určíte složení a ingredience podle vašeho gusta.

 Liška Mazaná Liška Mazaná (Zdroj: Prague-Up)

Hafan v Xao

Artové knihkupectví Xaoxax v Krymské ulici se vydá na dobrodružství s Hafanem. Knihy Juliány Chomové jsou tak trochu netradiční dětskou trilogií. Proč je ale milují děti i jejich rodiče vám na sobotním workshopu ukáže sama autorka. Z druhé části trilogie budete za pomoci mapy a vystřihovánek tvořit vlastní modely města podle vkusu a kreativity malých stavitelů. Pro děti od 6ti let, zúčastnit se ale může každý!

BRAND24

 Artové knihkupectví Xaoxax Artové knihkupectví Xaoxax (Zdroj: Prague-Up)

Na další akce se podívejte v Prague-Up kalendáři.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).