Menu Zavřít

Vánoční trhy v centru města mají mít blíž k přírodě

21. 11. 2016
Autor: Mladá fronta, archiv

Vánoční trhy na Václavském a Staroměstském náměstí se mají více přiblížit k přírodě. Společnost Taiko, která je pořádá, ozdobí prostor mezi stánky živými stromky a nechá dovézt jehličí. Připravila také interaktivní koutky a dílny pro děti. Součástí trhů budou řemeslné stánky, hudební program a divadelní představení.

Ještě začátkem podzimu přitom město nemělo provozovatele trhů vybraného. Praha společnosti Taiko před dvěma lety vypověděla smlouvu, protože byla podle minulého vedení magistrátu nevýhodná. Kontrakt s Taiko trval od roku 2004, společnost ročně platila 2,6 milionu korun. O firmě se v médiích mluví ve spojení s podnikatelem Romanem Janouškem. V dozorčí radě firmy seděla od roku 2004 do roku 2009 jeho manželka Simona Steiningerová. Firma v minulosti opakovaně uvedla, že ani ona ani Janoušek ve firmě nefigurují.

Pražský magistrát vypsal soutěž na nového pořadatele trhů letos na jaře, společnosti Taiko skončila smlouva v srpnu. A vítězem se opět stalo Taiko. Vedení Prahy výsledek soutěže schválilo v říjnu. Za pronájem bude firma podle nové smlouvy ročně platit čtyři miliony korun a smlouva je podle ČTK na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou jednoho roku.

„Přestože jsme po vyhlášení výsledků výběrového řízení měli tentokrát na přípravu trhů méně času, náš tým to přijal jako výzvu. Budeme moci představit veřejnosti novinky ve všech oblastech. Budou se týkat výzdoby, designu i rozmístění prodejních domků, prodejního sortimentu, pestřejšího programu i zařazení zcela nových prvků – například unikátního multifunkčního pódia či většího propojení audio a video prvků,“ uvedl předseda představenstva společnosti Taiko Libor Votruba.

Tvůrci dekorací letos kladou důraz na přírodní materiály. „Máme připraveno trojnásobné množství živých stromků, bude jich 50 kusů, a tři tuny čerstvého jehličí, aby přírodní materiály byly skutečně v prostoru znát,“ upřesnila autorka designových návrhů ze společnosti S.O.S. Dekorace Michaela Valentová. Stánky a náměstí budou kromě toho vyzdobeny perníčky, šiškami i dalšími přírodními materiály. Pořadatelé počítají i s betlémem a živými zvířaty.

Vánoční strom letos přijede do Prahy z Královéhradeckého kraje. Sedmdesátiletý smrk ponese 4,5 kilometru led řetězů, viset by na něm mělo dva tisíce vánočních koulí, devětatřicet světelných dřevěných luceren a padesát ozdob ve tvaru perníčků. Kolem stromu bude ručně malovaná perníková vesnička doplněná mnoha živými stromky.

BRAND24

Na Staroměstské náměstí se strom vydá v noci z pondělí 21. na úterý 22. listopadu. Poprvé se rozsvítí v sobotu 26. listopadu. „V loňském roce se vánoční strom poprvé rozsvěcel v několika časech a ukázalo se, že veřejnost nový model přivítala. Letos jsme se rozhodli, že strom budeme rozsvěcet stejným způsobem,“ sdělil radní Karel Grabein Procházka.

Strom se bude rozsvěcet za doprovodu klasické hudby na motivy předehry z opery Vilém Tell skladatele Gioacchina Rossiniho. Každé rozsvícení potrvá tři minuty a osm vteřin.

Dále čtěte:

Výběr provozovatele vánočních trhů zdržely připomínky firem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).