Menu Zavřít

V Praze mráz zabil bezdomovce, noclehárny přitom nebyly plné

8. 1. 2017
Autor: čtk

I přesto, že teplota vzduchu v Praze o víkendu klesala až k minus 15 stupňům Celsia, noclehárny pro lidi bez domova byly obsazeny jen na 85 procent. Řekl to ředitel Centra sociálních služeb Tomáš Ján. Silný mráz v noci z pátku na sobotu zřejmě připravil o život devětatřicetiletého bezdomovce, kterého našli mrtvého v Praze-Dolních Měcholupech.

Lidé bez přístřeší, kteří nechtěli riskovat nocování venku, mohli zamířit do ubytovny na lodi Hermes a do nocležen na Vackově a v Michli. Z kapacitních důvodů nebyl nikdo z nich odmítnut. „Odmítáme, jenom když je někdo úplně pod vlivem alkoholu. To ho potom odvážíme na záchytku nebo k Bulharu, kde máme centrum pro tyto lidi,“ doplnil Ján.

Vzhledem k tomu, že noclehárny nebyly zcela vytížené, neplánuje Centrum sociálních služeb otevírat další. „Je zbytečné, abychom měli tři noclehárny naplněné na 60 procent,“ řekl Ján. Pokud by se ale kapacita současných zařízení naplnila, centrum podle něj může otevřít další.

Noclehárna na lodi Hermes, která kotví na Vltavě pod Štefánikovým mostem, nevybírá kvůli mrazivému počasí až do konce víkendu obvyklý dvacetikorunový poplatek za přespání. „V pondělí se rozhodneme, zdali to ponecháme bez poplatku,“ doplnil Ján.

BRAND24

Lidi drží na ulici psi a alkohol

Noční mráz zřejmě připravil o život devětatřicetiletého bezdomovce. V sobotu ráno ho v Praze-Dolních Měcholupech nalezla bez známek života strážnice městské policie. Jednou z příčin mužovy smrti bylo pravděpodobně podchlazení, řekl mluvčí pražské záchranné služby Dominik Horn.

V Praze žije podle analýzy, kterou si magistrát nechal zpracovat, 4000 až 5000 lidí bez domova. Ubytovny jich využívá asi 80 procent, ostatní zůstávají na ulici, třeba kvůli svým psům nebo alkoholu. Celkem mohou pražské noclehárny přijmout kolem 800 lidí.

Dále čtěte:

V Praze funguje první denní centrum pro ženy bez domova

Hlavní město chce vybudovat centra pro bezdomovce. Mají omezit migraci

Praha rozdělí na podporu sociálních služeb a bydlení 300 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).