Menu Zavřít

Stát prodá budovu u Hlavního nádraží. Na prodej je zámek i nemocnice

19. 8. 2016
Autor: Novák Tomáš/Euro

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových hodlá do konce letošního roku prodat budovu U Půjčovny nedaleko pražského Hlavního nádraží. Společně s dražbami dalších budov chce do rozpočtu získat stamiliony korun.

„Připravujeme prodej pražské budovy U Půjčovny, výběrové řízení za více než 300 milionů korun budeme vyhlašovat příští týden,“ potvrzuje pro Euro.cz mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Radek Ležatka. Budova v sousedství pražského hlavního nádraží je v současnosti nevyužita a chátrá.

Zajímavou nemovitostí k prodeji bude také areál bývalé záložní nemocnice pro případ války v Hředlích u Berouna. Realitou se stane i dlouho očekávaný prodej Zámku Dívčí hrad. Ten byl v plánu už v roce 2008, z prodeje však kvůli protestu starostů Dívčího Hradu, Rudoltic a Brantic sešlo.

Rekordní prodej

Historický areál v dražbě obsahuje budovu zámku, přírodně-krajinářský park s pozůstatky dvou kašen, kamenný most, ohradní zeď se třemi baštami, barokní sýpku a bývalou konírnu.

Státní výprodej je v souladu s úsporným plánem ministerstva financí. Stát prodává nemovitosti, které nepotřebuje ke své činnosti. Nejde jen o bývalé úřady, ale také hospody, nebo penziony.

Z větších nabídek byl už dříve oznámen prodej budovy Invalidovny v pražském Karlíně. Mezi lukrativní prodeje patří i dražba vily v Hlubočepech za 20,5 milionu korun. K mání je také bytový dom Moskevská. Největším dosud realizovaným prodejem je obchod státu se slovenským oligarchou Milanem Filem. Ten v září 2015 koupil od státu za 790 milionů barokní klášter v centru Prahy.

Rušení nájmů

Úřad dostal za úkol prověřit vlastnictví a hospodárnost jednotlivých nemovitostí v držbě státu. V loňském roce proto zpracoval takzvanou Mapu majetku státu. Jde o důkladnou inventuru nemovitostí, které jsou v katastru nemovitostí evidovány na státní instituce.

Kromě vlastnictví budov úřad prověřuje také výhodnost nájemních smluv. Stovky úředníků se kvůli restrukturalizaci státního majetku přesouvají z komerčních budov do státních budov. Známý je třeba cíl vybudovat z objektu Hanáckých kasáren administrativní komplex. Přesunuli by se do něj úředníci z některých olomouckých úřadů. Další z plánů počítá s přesunem 60 pracovníků ministerstva spravedlnosti do budovy v Legerově ulici, čímž by odpadlo placení komerčního nájmu.

BRAND24

Stát si od auditu nemovitého majetku slibuje úsporu, ale i příjem. „ÚZSVM prodal v roce 2015 majetek v hodnotě více než 1,5 miliardy korun. Z toho mírně přes 1 miliardu korun pochází z prodeje staveb, bytů a nebytových prostor a 485 milionů z prodeje pozemků,“ přidává statistiku Ležatka.


Čtěte také:

Chcete auto zločince? Stát je bude prodávat v aukcích

Legendární Kotvu koupil český miliardář Skala

Národní divadlo získalo zpět bývalou budovu za 290 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).