Menu Zavřít

Šlechtová: Do Metropolitního plánu Prahy se nebudeme míchat

20. 9. 2017
Autor: Glos Hynek / Euro

Metropolitní plán Prahy je v odpovědnosti magistrátu, ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nebude do jeho přípravy zasahovat. V záležitosti bude konat pouze jako jedno připomínkové místo. Na konferenci na veletrhu For Arch to řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Současný metropolitní plán platí od roku 1999. Letos byla jeho platnost prodloužena z roku 2020 do roku 2022.

„V této kauze nebudeme uplatňovat moc nadřízeného orgánu hlavního města Prahy. Magistrátu se do toho vůbec nechceme míchat. Jediné, co budeme řešit, je zákonnost Metropolitního plánu. Pokud bude v souladu s novelou stavebního zákona, která bude účinná od příštího roku, za nás to bude v pořádku,“ uvedla Šlechtová.

Jako příklad sporů s magistrátem uvedla nedávné debaty o to, jestli má mít Praha svoje vlastní stavební předpisy. „Nehodlám si znovu projít něčím podobným. Podle novely stavebního zákona je bude mít, protože si to magistrát vydobyl. My jsme je původně vyhodili, protože se nedomníváme, že by Praha měla mít své vlastní separátní předpisy. Psali mi z Brna, Ostravy a Plzně a ptali se, proč nemají také vlastní stavební předpisy,“ uvedla ministryně.


Šéf IPR Praha: Čeká nás hodně kávy a přesčasů, ale Metropolitní plán zvládneme

 Novým šéfem IPR se 13. prosince stal Ondřej Boháč.


Dodala, že ministerstvo dosud návrh Metropolitního plánu neobdrželo. „Materiál budeme připomínkovat v řádném termínu, tedy 30 dní ode dne obdržení,“ řekla.

BRAND24

Metropolitní plán, který řídí veškerou výstavbu v Praze a určuje, kde se stavět smí a kde zůstanou veřejné plochy nebo zeleň, připravuje Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha). Podle ředitele institutu Ondřeje Boháče bude první stavební povolení podle nového plánu v ideálním případě vydáno v roce 2024. „Územní plán je pochopitelně politikum, to je naprosto v pořádku.Tedy v případě, že to posouvá město dopředu. Ale nesmí to být prostředek vyřizování politických účtů,“ uvedl nedávno.

Metropolitní plán schvaluje zastupitelstvo, MMR působí jako dozorový orgán. Podle Boháče má celou škálu prostředků, jak by mohlo schvalování prodloužit. „Ale byla by to účelová obstrukce. Věřím, že se to nestane,“ dodal.

Dále čtěte:

Návrh metropolitního plánu bude hotový do září. Projednávat se má v roce 2018

Úleva pro Prahu a Brno. Poslanci posunuli platnost územních plánů do roku 2022


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).