Menu Zavřít

Regulace segwayů: půjčovny chtějí zrušení zákazu

8. 9. 2016
Autor: Steven Lilley, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Boj proti oblíbeným dopravním prostředkům turistů - segwayům - přináší první oběti. Regulace ovlivňuje hospodaření půjčoven. Ty však svůj boj nevzdávají a chtějí situaci zvrátit.

Loni na jaře podnik slavnostně otevírali, dnes na sebe kvůli dluhům podávají insolvenční návrh. Společnost Segway Plzeň přišla exekucí o samotná vozítka a firma ukončuje činnost. Nemusí být jedinou. Omezování segwayů je v Česku na vzestupu.

Segwaye začaly upadat v nemilost loni, když o možném zákazu vozítek začali jednat zástupci samospráv s vládou. Ta nakonec rozhodla nezasahovat do fungování segwayů a ponechat tuto možnost městům a obcím. Změna zákona o silniční dopravě definovala, že segway není chodec, a tak se na něj vztahuje část pravidel silničního provozu pro motorová vozidla.

Pokuty koncem listopadu

Zákaz vjezdu do památkové rezervace zavedlo jako první hlavní město. Po řadě stížností na provoz vozítek přistoupilo vedení města k jeho zákazu, který se týká pražské památkové rezervace, celé Prahy 1, části Prahy 2, Žižkova, Prahy 4, Smíchova, území Libně, Holešovic a Letné. Zákaz je platný od srpna. Za nerespektování dopravního značení může být městskou policií udělena bloková pokuta do výše 2000 korun. Jak aktuálně uvedl náměstek primátorky Prahy Petr Dolínek, pokuty budou vymahatelné koncem listopadu.

„Užívání osobních transportérů Segway, jejich rozšiřování, rozšiřování dalších podobných výrobků vzbudilo ohlas i u politických elit, které - jak je u nás zvykem - se k nim postavily negativně. Protože nedokázaly uchopit onu změnu dopravního paradigmatu, začaly prosazovat restrikce. Nikoliv regulaci, upřesnění pravidel, ale restrikci,“ kritizuje zásahy politiků jednatel GSI distribution s.r.o. Milan Kudrys.

Paradoxní podle něj je, že na Praze 4 a Praze 7 prosadili zákaz osobních transportérů členové Strany zelených, kteří hovoří o ekologické dopravě.

Roste počet nezodpovědných

Asociace Segway České republiky, která sdružuje část provozovatelů, tvrdí, že zákaz bude respektovat. Nehodlá však boj proti regulaci vzdát. Jak webu Euro.cz řekla tisková mluvčí asociace Zuzana Eliášová, s magistrátem ještě provozovatelé půjčoven budou jednat. „Myslím, že pár problémů není dostatečným důvodem pro celoplošný zásah do provozu půjčoven. Existují také další varianty regulace, zákaz není jediné možné řešení,“ vysvětluje Eliášová. Přiznala, že pokračování v restrikcích by mohlo některé půjčovny neblaze postihnout.

BRAND24

Problémem z pohledu magistrátu je nedávný rozmach zahraničních půjčoven ve městě. Zatímco většina půjčoven pravidla dodržuje a turisty na ně upozorňuje, mnoho nových provozovatelů nerespektuje požadavky města a městské části proto jinou možnost než úplný zákaz nevidí. Jen nemocnice Na Františku eviduje za poslední období 46 zranění způsobených segwayem.


Čtěte také:

Segway pryč a odrazky na záda

Jízda na Kentaurovi

Starosta Čižinský: Nechte Stalina být


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).