Menu Zavřít

Pronájem přes Airbnb zatěžuje ostatní obyvatele domů, míní radní

10. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pronajímání bytů přes Airbnb zatěžuje ostatní uživatele, vlastníky nebo spoluvlastníky nemovitostí. Uvedl to pražský radní pro bydlení Radek Lacko (ANO). Negativními projevy je kromě hluku v nočních hodinách zvýšení nákladů na úklid a osvětlení společných prostor či provoz výtahu. Službu ale kritizují i další pražští politici.

„Využívání této platformy nelze v současnosti kontrolovat,“ zmínil Lacko. Zvýšené náklady dopadají neoprávněně na ostatní obyvatele domu, dodal. V případě magistrátních bytů město kontroluje, zda nejsou neoprávněně pronajímané. Pokud k tomu dochází, magistrát ukončuje nájem, což někdy doprovází soudní vyklizení bytu.

Podle náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petry Kolínské (Zelení/Trojkoalice) v 80 procentech případů pronájmu přes Airbnb nejde o sdílenou ekonomiku, ale o podnikání, které není zdaněno odpovídající výší. Regulace by podle Kolínské měla vrátit na trh byty pro trvalé bydlení a zároveň neochudit město o příjmy z turismu, které by získalo standardním ubytování turistů. „Inspirací může být Berlín, kde majitelé nemovitostí mohou přes služby jako Airbnb nadále krátkodobě pronajímat pouze pokoje, nikoli celé byty či domy,“ uvedla Kolínská s tím, že v Praze je nejčastěji nabízen celý byt.


Airbnb, nebo dlouhodobě: jak se daní příjem z pronájmu bytu?

 Ilustrační foto


Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů se v červenci shodli na potřebě regulace v oblasti sdílené ekonomiky. Vzhledem ke končícímu funkčnímu období vlády by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měli ministři připravit podklady svým nástupcům, aby ti mohli učinit legislativní změny.

Problémy rezidentů se službou Airbnb sleduje například radnice Prahy 1. Podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) v poslední době radnice zaznamenala řadu stížností na provozovatele Airbnb souvisejících zejména s hlukem a nepořádkem, který způsobují ubytovaní turisté. Radnice podle Lomeckého nemá možnost proti tomu zasahovat. Narušení občanského soužití řeší městská či státní policie a ze strany městské části může ubytovatele zkontrolovat pouze živnostenský odbor.


Proti Airbnb brojí i sdružení nájemníků. Čtěte:

Řešte Airbnb, vyzývá sdružení nájemníků Prahu a další města

 Praha


V hlavním městě je přes Airbnb nabízeno zhruba stejně lůžek jako v hotelech a penzionech. To podle kritiků vede k vylidňování města, protože pronajímání bytů turistům na několik dní zhoršuje dostupnost bydlení pro rezidenty. V červnu bylo prostřednictvím Airbnb v Praze 1 nabízeno z celkového počtu 15 tisíc bytů 3500. Z nich pouze u 427 bytů radnice evidovala odvádění povinného poplatku za pobyt.

BRAND24


Ubytováváte přes Airbnb? Daně platíte jako podnikatelé

 Airbnb, ilustrační foto


Loni se v Česku přes Airbnb ubytovalo 710 tisíc zahraničních turistů, což je meziroční růst o 59 procent. Průměrná délka pobytu byla tři dny. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.

Dále čtěte:

V počtu přenocování zahraničních turistů byla Praha loni pátá v Evropě

Radní Jan Wolf: Když budou odvádět peníze, ať tady Airbnb existuje


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).