Menu Zavřít

Prahu 5 vede nový starosta Pavel Richter. Nahradil Radka Klímu

30. 3. 2017
Autor: čtk

Zastupitelé Prahy 5 dnes zvolili novým starostou Pavla Richtera (TOP 09). Ve funkci nahradil svého stranického kolegu Radka Klímu, který bude nadále řadovým zastupitelem. Klíma rezignoval před dnešním mimořádným jednáním zastupitelů, na němž měl být odvolán. Jako důvod rezignace uvedl nedůvěru zastupitelů TOP 09 a svůj zdravotní stav. Zastupitelé na uvolněné místo radního zvolili Martina Damaška (TOP 09). V Praze 5 vládnou TOP 09, ANO, ODS a Demokraté Jana Kasla.

Richter byl dosud radním Prahy 5 a zároveň je zastupitelem hlavního města, kterým nadále zůstane. V minulém volebním období vykonával rovněž funkci radního hlavního města.

O Klímově odvolání chtěli na dnešním mimořádném jednání hlasovat zastupitelé z podnětu TOP 09. Klíma však ještě před začátkem jednání vedení radnice zaslal rezignaci. „Rozhodl jsem se po zralé úvaze k rezignaci na funkci starosty, a to ze dvou důvodů. Za prvé jsem evidentně ztratil důvěru svého vlastního klubu, a i když důvody neznám, tak je to fakt. Za druhé se můj zdravotní stav nezlepšuje, ba právě naopak,“ napsal Klíma. Poprvé se stal starostou v roce 2010, ani tehdy volební období nedokončil a byl odvolán.

Na uvolněné místo v radě byl zvolen zastupitel Damašek. Dosud na radnici zastával funkci předsedy školského výboru. Jakou oblast bude mít ve vedení městské části na starosti, musí rozhodnout rada.


Čtěte o dění na radnici Prahy 12:

Rada Prahy 12 odebrala kompetence radním. Za porušení koaliční smlouvy

 Daniela Rázková na předvolební akci


Po volbách v roce 2014 vládla koalice TOP 09, zelení, KDU-ČSL a ČSSD. Ta se ale rozpadla a Klíma se svou TOP 09 sestavil novou koalici s ANO, ODS a Demokraty Jana Kasla.

Volby v Praze 5 vyhrálo v roce 2014 ANO se ziskem 18,29 procenta hlasů. Druhá skončila TOP 09 a třetí Strana zelených. Následují ODS, ČSSD, koalice KDU-ČSL a nezávislých, Patrioti - Volba pro Prahu 5 s Demokraty Jana Kasla a Česká pirátská strana.

Od komunálních voleb na podzim 2014 se v 15 největších pražských městských částech (Praha 1 až 15) vyměnil starosta včetně dneška čtyřikrát. V lednu 2016 rezignovala starostka Prahy 10 Radmila Kleslová, jejíž hnutí ANO vystoupilo z původní koalice. Loni v červnu byl novým starostou zvolen Vladimír Novák (ČSSD). Změna se udála také v Praze 11, kde byl loni v listopadu odvolán starosta Jiří Štyler z Hnutí pro Prahu 11 (HPP 11) poté, co se rozpadla koalice. Novým starostou zvolili zastupitelé letos v lednu dosavadního místostarostu Petra Jiravu (ANO), který se tak starostou této městské části stal již potřetí.

Loni v listopadu byl novým starostou Prahy 12 zvolen Milan Maruštík z hnutí ANO, nahradil Danielu Rázkovou (KDU-ČSL/Změna pro Prahu 12). Strany si výměnu v polovině volebního období dohodly v koaliční smlouvě po volbách 2014.

BRAND24

Čtěte více o Praze 5:

Praha 5 chce propagovat sport. Našla na to partnerská města

 Ilustrační fotografie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).