Menu Zavřít

Praha chystá superholding. Něco jako Yetti, říká opozice

29. 6. 2017
Autor: ČTK

O vzniku plánovaného holdingu městských firem budou pražští zastupitelé rozhodovat na podzim. V současnosti podle radního Karla Grabeina Procházky (ANO) probíhají práce na analýze a studii k jeho vytvoření. Pražská opozice je zatím k projektu skeptická, podle předsedy pražské ODS Filipa Humplíka je městská superfirma něco jako Yetti. „Všichni o tom mluví, ale nikdo ho ještě neviděl. Stejně tak nikdo neviděl konkrétní návrh, jaké firmy mají do případného superholdingu patřit,“ zmínil.

Dodal, že má obavy, aby se superfirma nestala trafikou pro zástupce koalice a jejich přátele. Piráti vidí hrozbu hlavně v tom, že se kontrola nad městskými firmami přesune od demokraticky voleného zastupitelstva do koalicí jmenovaných dozorčích rad. Podle předsedy pražského klubu Pirátů Jakuba Michálka městu přitom stále chybí vlastnická politika s jasnými pravidly.

„Vlastnická politika je podstatně důležitější než superholding, do té doby nemá cenu diskutovat o výhodnosti superholdingu,“ uvedl. A pokud už by město na superhoding přistoupilo, měl by být podle Michálka průhledný, to znamená například zveřejnovat smlouvy a faktury. Měla by být také možná kontrola ze strany zastupitelů a možnost auditů ze strany akcionáře.


Přečtěte si o přípravě superholdingu:

Pražská superfirma získává kontury. Spravovat ji má Pražská plynárenská holding

Pražské kolektory


„Zastupitelský klub Pirátů bezpodmínečně trvá na tom, aby pravidla průhlednosti byla zakotvena ve stanovách, a to i pro dceřiné firmy,“ zmínil Michálek. Výhody transparentního superholdingu vidí Michálek v tom, že by mohl teoreticky zrychlit projekty napříč velkým počtem městských firem.

Podle zastupitele Jiřího Nouzy (TOP 09) musí mít projekt navíc ambici odolat všem změnám v povolebním uspořádání po roce 2018. „Musí to být projekt se širokou, většinovou podporou napříč zastupitelstvem. Není možné, aby po volbách přišla nová politická reprezentace a celou koncepci měnila,“ upozornil Nouza. TOP 09 zatím projektu městské superfirmy vyslovila podporu, ale zatím není podle Nouzy jasné, co vlastně koalice chce. Nouza dodal, že TOP 09 prosazovala konsolidaci městských firem do uspořádání podobného vídeňskému „stadtwerke“ již v minulém volebním období.

BRAND24

Radní Procházka již dříve sdělil, že by pro záměr chtěl získat podporu opozice. Pod městský superholding by Praha chtěla přesunout všechny své stoprocentně vlastněné společnosti. Zastřešovat je má firma Pražská plynárenská holding, která se kvůli tomu transformuje. Uspořádání by mělo být hotové do roku 2018.

V první vlně by se do holdingu měly přesunout společnosti spojené s energetikou jako je Trade Centre Praha (TCP), Pražské služby, Pražská vodohospodářská společnost (PVS) nebo třeba Kolektory Praha.

Dále čtěte:

ÚOHS našel chyby v postupu Prahy při výběru firmy na osvětlení. Už potřetí

Předání pražského osvětlení provázejí emoce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).