Menu Zavřít

Praha chce do podzimu novou smlouvu s Nemocnicí Na Bulovce

7. 9. 2016
Autor: Jan Hrouda, Euro

Praha chce do podzimu uzavřít novou nájemní a správcovskou smlouvu týkající se Nemocnice Na Bulovce. Jako vlastník většiny areálu žádá zvýšení nájemného ze současných zhruba sedmi milionů na 35 milionů korun. Nemocnice, jejíž pavilony potřebují investici v řádu miliard korun, si ale představuje nájemné mezi 15 a 20 miliony korun. Uvedl to radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO). Praha zároveň zvažuje možnost, že by mohla v budoucnu nemocnici provozovat sama.

Donedávna ztrátovou nemocnici provozuje ministerstvo zdravotnictví. „Jednání s provozovatelem se vyvíjí dobře. Věřím, že se nám do podzimu podaří pokřivený nájemní vztah narovnat,“ uvedl radní. Podle něj by mělo jít o smlouvu na zhruba 15 let s desetiletou opcí. „Buď budeme žádat tržní nájemné přesahující 50 milionů korun, nebo se bude nájemné zvyšovat dodatkem vždy, když Praha do areálu vloží větší investici,“ doplnil Lacko.

Hlavní město je majitelem téměř tří čtvrtin majetku nemocnice. Vlastní i pavilon, jehož přestavba vyšla na skoro 400 milionů korun. Podle radního město v posledních letech do nemocnice investovalo 600 až 700 milionů korun. O narovnání majetkových vztahů se debatuje už několik let. Areál si totiž žádá další investice, třeba oprava pavilonu chirurgie vyjde na 400 milionů. „Nemovitosti jsou sanovány pro běžný provoz, ale zdravotnictví se vyvíjí a všechny pavilony do budoucna potřebují modernizaci,“ uvedl.

Radní dnes zopakoval možnost, že by správu nemocnice převzalo město. „Praha by si zasloužila své zdravotnické zařízení. Nejprve ale musíme narovnat vztahy se současným provozovatelem,“ doplnil radní. Už dříve se z neoficiálních zdrojů proslýchalo, že je ve hře i prodej nemocnice.

BRAND24

Vláda předloni poslala nemocnici jednorázovou podporu 200 milionů korun. Podle ministerstva totiž hrozilo, že bude ohrožena péče o pacienty. Nemocnice si podle dřívějších informací nese neuhrazenou ztrátu z minulých let ve výši 426 milionů. Loni poprvé hospodařila se ziskem 30 milionů korun.

O možném převodu zdravotnických zařízení ze státu na Prahu se mluvilo naposledy za někdejšího primátora Bohuslava Svobody (ODS). Vedle Bulovky šlo ještě o další tři nemocnice. Z plánu ale sešlo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).