Menu Zavřít

Praha 13 dá čtvrt miliardy na domov seniorů, jde o velkou část rozpočtu

15. 12. 2016
Autor: Miroslav Tryner

Městská část Praha 13 bude v roce 2017 hospodařit s částkou 724 milionů korun, rozpočet již schválilo zastupitelstvo. Přes 400 milionů korun půjde na investice, největší položkou je pořízení domova pro seniory, který byl už v rozpočtu pro letošní rok. Stát bude 285 milionů korun včetně DPH.

Oblast neinvestičních výdajů počítá s částkou zhruba 323,8 milionu. Jejich součástí jsou například splátky závazků vyplývajících ze smluv o poskytování energetických služeb, peníze pro školy a školky nebo kulturní středisko Mlejn. Rezerva v této rozpočtové kapitole je asi 21,6 milionu korun.

V oblasti výdajů se chystá radnice vložit finance mimo jiné do oprav hřišť, rekonstrukce cyklotras nebo chodníků a rovněž opravy volných obecních bytů i nebytových prostor. Přibližně milion korun je určen na investice týkající se chodu úřadu, jako jsou nové tiskárny či software.

Většinu investic město platí z výnosů z prodeje bytů a bytových domů. Pokračují projekty schválené v předchozích letech, z nichž největší je pořízení domu pro seniory za 285 milionů korun. Městská část chce koupit přestavěný objekt v ulici Za Mototechnou ve Stodůlkách, který dodavatel upraví pro potřeby takového zařízení. Provozovat ho pak bude pro ni soukromá firma.

BRAND24

Oproti loňskému rozpočtu radnice nepočítá se 70 miliony korun na zatím nevybudovaný kamerový systém. „Neupustili jsme od něj, ale nemáme příslib, že by ho provozovalo město,“ vysvětlil starosta David Vodrážka (ODS), proč městská část zatím do kamer investovat nebude.

Pro letošní rok má radnice schválen rovněž vyrovnaný rozpočet ve výši 717 milionů korun. Praha 13 zahrnuje většinu území Stodůlek a části Jinonic, Třebonic a Řeporyjí. Většinu městské části tvoří sídliště Jihozápadní Město. Celkem v ní žije více než 61 tisíc obyvatel.

Dále čtěte:

Praha 14 chce investovat 129 milionů. Peníze půjdou hlavně do škol a oprav

Praha bude stavět. Za miliardy

Bytů je dost. K vysokým cenám není důvod, tvrdí zástupci města


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).