Menu Zavřít

Praha 10 vyřešila spor o Vršovickou tržnici. Co dál s pozemkem, neví

3. 8. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0: ŠJů- Wikimedia Commons

Radnici Prahy 10 se po letech podařilo vyřešit problém s bývalou Vršovickou tržnicí, umístěnou naproti stadionu Ďolíček. Vleklý soudní spor o areál dopadl ve prospěch městské části. Z dlouhé roky nevyužité tržnice už radnice nechala vyklidit rozpadající se stánky. Zatím není jasné, co bude s pozemky dál, úřad připravuje možné varianty. Podle územního plánu tam má stát sportovní hala.

Tržnice přestala fungovat v roce 2008, od té doby areál plný stánků a provizorních staveb chátral. Důvodem byly soudní spory mezi radnicí Prahy10 a bývalým nájemcem. „Vleklý spor nakonec dopadl ve prospěch městské části, areál tak mohl být konečně vyklizen,“ uvedl místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09). Podrobnosti o soudním rozhodnutí zástupci městské části neuvedli.

Radnice nyní rozhoduje, co s vyklizeným prostranstvím dál. „Musíme se řídit platným územním plánem a statutem hlavního města, podle kterého má na místě stát sportovní hala,“ uvedl Pek. Současná garnitura však s předchozím plánem na vybudování haly pro blízké gymnázium nesouhlasí. „Praha 10 není provozovatelem školy, tudíž nevidí zásadní důvod financovat stavbu sportoviště pro cizí subjekt,” dodal Pek.


Přečtěte si o boji městské části proti překladišti:

Praha 10 uspěla. Překladiště v Malešicích se zatím stavět nezačne

 Železniční překladiště v Praze 10


Radnice proto bude o dalším využití jednat s magistrátem. Problémem se může ukázat i vodohospodářská stavba, která se podle územního plánu nachází pod pozemky. Bližší informace by měly být známy v řádu několika měsíců.

BRAND24

Vršovická tržnice leží na místě bývalého školního hřiště gymnázia Přípotoční. Z důvodů hygienických norem jej nebylo možné dále pro tyto účely používat, škola ho proto pronajala firmě Carlo-trhy, která je nyní podle insolvenčního rejstříku v konkursu. Gymnáziu se postupně přestalo líbit, co firma s areálem dělá, zejména když tam stánkaři začali prodávat alkohol, cigarety a pornografii.

Pozemky byly poté magistrátem svěřeny městské části, která firmě vypověděla smlouvu. Následovaly dlouholeté soudní spory, které rozvoj areálu zablokovaly. V jednom požadovala radnice vyklizení areálu, ve druhém naopak firma chtěla po Praze 10 několik milionů korun za investice do tržnice.

Další zprávy z městské části:

Praha 10 chce rekonstruovat radnici. Stěhování radní odmítli

Praha 10 loni vyčerpala jen třetinu peněz určených na investicek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).