Menu Zavřít

Praha 1 bude hledat partnera pro provoz Nemocnice Na Františku

28. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Prahy 1 zřejmě začne hledat strategického partnera, který jí pomůže s provozem Nemocnice Na Františku. Důvodem jsou stoupající náklady na provoz nemocnice. Partnera by měla radnice najít takzvaným koncesním řízením, kdy městská část nadále zůstane vlastníkem nemocnice. Jméno partnera by mohlo být známo letos v listopadu. Uvedl to pražský radní Daniel Hodek (ČSSD). Provoz nemocnice stojí radnici ročně zhruba 50 milionů korun. O dalších krocích musí ještě rozhodnout zastupitelé Prahy 1.

„I při své ekonomické síle nebude moci radnice provoz v budoucnu financovat v předpokládaném rozsahu. To ale rozhodně neznamená, že by pro letošek či příští rok nefungovala nebo by byl provoz do doby transformace omezen,“ řekl Hodek.

Praha 1 si nechala vypracovat analýzu, která ukázala, že by do provozu nemocnice mohla radnice v příštích letech dávat až 80 milionů korun. Další peníze by pak bylo nutné vydat na obnovu zařízení. Na prostou obnovu prý schází asi 40 milionů ročně, a to bez investicí do jejího rozvoje.

Koncesní řízení zamýšlí radnice mimo jiné proto, že pro obyvatele se nezmenší péče, na kterou jsou zvyklí, a nemocnice zůstane nadále v majetku radnice. Praha 1 by tak nepřišla o možnost říct, co v areálu požaduje. Zbytek využití budovy by pak byl na nájemci.

Odborníci v analýze navrhli další způsoby řešení, mezi nimiž byl i prodej. „To nepřipadá v úvahu,“ řekl Hodek. Stejně tak ji městská část nechce pronajmout externímu provozovateli, nemohla by pak zaručit, že tu pro obyvatele zůstane dosavadní rozsah služeb.


Přečtěte si o dohodě mezi Prahou a Bulovkou:

Dlouhá vyjednávání skončila. Praha a Bulovka se shodly na nájmu 28 milionů

 Fakultní nemocnice Bulovka v Praze.

BRAND24


O záměru by měli ve středu rozhodnou zastupitelé. Pokud tento krok podpoří, v následujících asi dvou měsících by měl být hotov projekt a vypsána soutěž na výběr strategického partnera. „Pokud půjde vše dobře, mohli bychom výsledek řízení projednat v zastupitelstvu letos v listopadu,“ řekl Hodek.

Lékařská péče je Na Františku je podle stránek nemocnice poskytována již od 14. století. V roce 1620 předal Ferdinand II. zakládací listinu nemocnice řádu Milosrdných bratří a při nemocnici vznikla například lékárna a počet lůžek se z 24 rozšířil na 55. V roce 1847 zde provedl Celestýn Opitz první amputaci končetiny v celkové éterové anestezii v tehdejším Rakousku-Uhersku a v celé Evropě. V roce 1997 byla nemocnice rekonstruována.

Další zprávy z městské části:

CETIN se odvolal proti úpravám Václavského náměstí. Nikdo se ho nezeptal na názor

Petřínské zahrady čeká revitalizace. Stát bude přes 20 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).