Menu Zavřít

Otevření Lhotky zbrzdily vrty a azbest

9. 9. 2016
Autor: Wikimedia Commons

Prázdný zpustlý areál koupaliště Lhotka v Praze 4 by mohl ožít už v příštím roce. Revitalizaci areálu, který radnice odkoupila od soukromého investora, zdržely průzkumy stavu podzemní vody a likvidace nebezpečného azbestu, který pokrýval šatny. Jako první se chce městská část pustit do rekonstrukce koupaliště a zázemí pro plavce, ve druhé etapě budou následovat sportoviště.

„Realizace první etapy, pokud nedojde k zásadním problémům, umožní příští rok otevření koupaliště pro veřejnost. Dokončení druhé etapy, tedy rekonstrukci stávajících a výstavbu nových hřišť a finální opocení areálu, předpokládáme v roce 2018,“ sdělil serveru Euro.cz mluvčí městské části Jiří Bigas. Pro letošní rok vyčlenila radnice na revitalizaci koupaliště zhruba 28 milionů korun.

Stavební práce podle mluvčího nabraly zpoždění kvůli tomu, že radnice řešila, zda bude koupaliště zásobovat pitnou nebo přírodní vodou. Pitná voda by ale byla pro městskou část, a potažmo i návštěvníky, neúnosně drahá. „Hydrologické průzkumy naštěstí potvrdily dostatečnou kapacitu zásob podzemní vody, ovšem ověřovat sílu vrtů v suchém létě je nemožné,“ zmínil Bigas.

 Vizualizace koupaliště Lhotka Koupaliště Lhotka nákres Vizualizace areálu Lhotka.(Zdroj MČ Praha 4)

BRAND24

Další prodlevy prý následovaly kvůli odstraňování nebezpečných materiálů. V tehdejších šatnách byl azbest a likvidace takových staveb je dle mluvčího náročnější než u staveb z klasických materiálů.

Areál prodal v roce 2005 Fond národního majetku společnosti Eco-Investment. Nový vlastník ale měl v plánu místo koupaliště v areálu vybudovat rezidenční bydlení, to však vzbudilo nevoli místních obyvatel. Zdevastovaný areál nakonec odkoupila v roce 2014 radnice za cenu 58 milionů korun zpět. Roky, během který se ale o areál nikdo nestaral, se na jeho současné podobě podepsaly. Prozatím jej alespoň spásají kozy a ovce.

Čtěte také:

Středisko Růže v Praze 4 je na prodej

Nové kanceláře pro Prahu 4


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).