Menu Zavřít

ODS k rozpočtu: Praha promarnila možnost rozvoje

24. 11. 2016
Autor: čtk

Kritický stav parkování, absence investic a zbytečné výdaje, klub zastupitelů ODS kritizuje návrh pražského rozpočtu pro rok 2017. „„Magistrátní koalice přehlíží důležité projekty a doslova se vyhýbá potřebným investicím,“ zmínila předsedkyně zastupitelů ODS Alexandra Udženija. ODS proto nechce návrh na čtvrtečním jednání pražského zastupitelstva podpořit.

Za zásadní problém považuje ODS růst běžných výdajů, které mají v příštím roce dosáhnout hodnoty 49,5 miliardy korun, což má být o téměř 15 miliard korun více než v roce 2013. Praha podle zastupitelů ODS navíc neinvestuje, na příští rok město plánuje kapitálové výdaje ve výši 15,6 miliardy korun, za poslední dva roky vlády magistrátní koalice bylo ale podle opozice reálně proinvestováno pouze mezi pěti a šesti miliardami korun.

Kritický je podle předsedy pražské ODS a zastupitele Filipa Humplík stav v oblasti parkování a absence investic do potřebných P+R parkovišť na okrajích Prahy. „Ať Praha pomůže státu s výkupem pozemků a jednáním s jejich majiteli. U parkovišť P+R je jasné, že veškerá mediálně prezentovaná snaha o řešení problému ze strany primátorky, byly opět jen řeči. Takhle rozpočet, který chce co nejrychleji stavět P+R parkoviště, nevypadá. Čísla nelžou,“ uvedl Humplík.

BRAND24

Podle Udženije magistrátní koalice navíc raketovým tempem zvyšuje běžné výdaje jako jsou kompenzace dopravnímu podniku nebo finance na provoz Institutu plánování a rozvoje (IPR).

Zastupitelé za ODS proto navrhují navýšení rozpočtu na dlouhodobou projektovou přípravu budoucího umístění nových kapacitních P+R na okraji města o 500 milionů korun, navýšení rozpočtu o částku 500 milionů korun na výkup pozemků pro dostavbu Pražského okruhu a nárůst investice na pražská sportoviště o 300 milionů.

Dále čtěte:

Pražské školství dostane finanční injekci

Městské části dostanou příští rok přidáno

Naděje ODS Martin Kupka: Hlavně nepáchat dobro


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).