Menu Zavřít

Městské části si rozdělí přes miliardu korun z investiční rezervy

16. 3. 2017
Autor: MČ Praha 10

Praha rozdělí mezi městské části 1,08 miliardy korun. Peníze půjdou na celkem 57 projektů, nejvyšší částka je určena pro školství a sport. Vyplývá to z materiálu, který mají v úterý na programu pražští radní. Jednotlivé radnice na magistrát zaslaly 160 žádostí za 2,738 miliardy korun. Přidělení peněz, které půjdou z investiční rezervy magistrátu, musí vedle radních schválit pražští zastupitelé.

Z celkové sumy půjde podle návrhu Praze 1 až 22 dohromady 651,535 milionu, Praze 23 až 57 zbylých 432,681 milionu. „Městské části podaly žádosti za více než 2,5 miliardy korun, pracovní skupina proto rozhodla přijmout princip úhrady priorit. Každá městská část na jednání označila jeden ze svých projektů jako prioritu,“ uvedla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO). Následně vznikl limit dotace 60 milionů pro velké městské části, pro Prahu 23 až 57 je limit 20 milionů.

Rozdělení peněz podle oblastí
oblast částka (v milionech korun)
rozvoj obce 21,8
městská infrastruktura 177,3
doprava 57,4
školství, mládež a sport 645,1
zdravotnictví a soc. oblast 85
kultura a cestovní ruch 42
bezpečnost 15
hospodářství 40,6

Zdroj: Magistrát hl.m. Prahy

Nejvyšší částku materiál předpokládá pro školství a sport, více než 645 milionů korun. Například po 30 milionech by mohly dostat Praha 3 na opravu suterénu a kuchyně základní a mateřské školy na Jarově a Praha 4 na rekonstrukci kuchyně v ZŠ Na Planině. O pět milionů méně může získat Praha 10 na stavbu nové mateřské školy v areálu ZŠ Nad Vodovodem. Radnice Prahy 15 obdrží peníze na výstavbu hokejbalového hřiště se zázemím a Praha 16 na stavbu krytého bazénu, plyne z návrhu.

DT24

Ve zdravotnictví by Praha 6 mohla dostat na rekonstrukci polikliniky pod Marjánkou 60 milionů korun. Praha 9 potom 25 milionů na dostavbu hlavní budovy polikliniky na Proseku.

Původně magistrát chtěl rozdělit 1,267 miliardy korun, po uplatnění pravidla jednoho projektu na radnici a maximální výše dotace se nakonec rozdělovaná částka na tuto hranici nevyšplhala. „Zbylá částka, asi 182,7 milionu korun, je nadále rezervou určenou pro městské části a bude k dispozici pro příští měsíce,“ uvedla Kislingerová.

Čtěte seriál o chytrém městu:

Chytré město: Praha 12 se otevřela obyvatelům „na mobilu“

Chytré město: Moderní technologie přispějí k interakci, míní Praha 7

Chytré město: Do chytrých řešení chce Praha 6 zapojit i seniory

Chytré město: Svou úlohu vidí Praha 5 hlavně v digitální komunikaci

Chytré město: Mobilní aplikace vnímáme jako možnost komunikace, zní z Prahy 4

Chytré město: Praha 3 chce v ulicích elektrobus i interaktivní tabule

Chytré město: Informační hodnota portálu je nevyčíslitelná, míní Praha 2

Chytré město: Základem jsou chytré služby, tvrdí Praha 1


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).