Menu Zavřít

Městské části dostanou příští rok přidáno

6. 9. 2016
Autor: ŠJů (cs:ŠJů), Wikipedia

Praha příští rok zaplatí městským částem z městského rozpočtu 4,16 miliardy korun, o 2,1 procenta více než letos. Navýšení dnes schválili pražští radní. Radnice jednotlivých čtvrtí si ale dlouhodobě stěžují, že na státní správu doplácejí více než 400 milionů ročně. Letos Praha rozdělovala městským částem 4,08 miliardy korun.

Praha v tomto případě funguje jako kraj a rozděluje čtvrtím peníze, které dostane od státu. Ty z nich financují přenesené povinnosti státu, například práci stavebních úřadů, vydávání občanských průkazů a pasů nebo řešení přestupků.

Příspěvek městským částem bude sestavený stejně jako v loňském roce, kdy byl navýšen na 2900 korun na obyvatele. „Na tomto modelu se koaliční partneři shodli a bude platit až do konce volebního období,“ uvedla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO).

Městské části nyní vyzve magistrát k podání připomínek. Podle Kislingerové se zvažuje i návrh na zvýšení příplatku za dítě ve škole či školce, který je aktuálně 1360 korun.

Pražské městské části dlouhodobě volají po zvýšení příspěvku, protože je na ně přenášena stále větší část agendy státu. Městské části na státní správu doplácejí podle starostů 470 milionů ročně. Současný příspěvek od magistrátu jim pokryje jen dvě třetiny nákladů. Chtějí, aby jim město proplácelo aspoň 90 procent. Zvýšení by si vyžádalo z rozpočtu dalších zhruba 500 milionů korun.

Čtěte také:

BRAND24

Starosta Čižinský: Nechte Stalina být

Smart Prague láká univerzity i startupy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).