Menu Zavřít

Město pošle do oprav vodovodů přes sedm miliard. Další miliardy půjdou na kanalizaci

26. 9. 2017
Autor: novacistirna.cz

Hlavní město Praha plánuje mezi lety 2018 a 2022 investovat do vodohospodářské infrastruktury celkem 17,72 miliardy korun. Střednědobý investiční plán už schválili radní. Do rekonstrukcí a oprav potrubí a úpraven pitné vody má jít 7,34 miliardy korun, zatímco na infrastrukturu pro odpadní vody 10,38 miliardy.

Drtivou většinu investic město financuje z nájemného, které získává za pronájem vodohospodářské infrastruktury. Téměř dvě miliardy pak magistrát plánuje dodat z vlastních zdrojů.

Většina peněz půjde na postupnou obnovu vodovodních řadů, v jejichž rekonstrukci je Praha dlouhodobě pozadu. V roce 2018 by měla začít i jedna z etap oprav a dostavby vodovodního řadu mezi vodojemem Chodová - Kyjský uzel, nutná z důvodu posílení kapacity vodovodní infrastruktury v jihovýchodní části Prahy a také kvůli konci životnosti potrubí. Celkem město za tři etapy plánuje dát 720 milionů.


Stavba čistírny je v půli: A nabírá zpoždění

 Stavba čistírny je ve své půlce


Zhruba 650 milionů má do roku 2023 jít na rekonstrukci vodárny v Káraném a 166 milionů korun na úpravnu vody v Podolí. V oblasti odpadních vod je největší investicí dostavba Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově, která bude stát ještě více než dvě miliardy korun.

Příští rok chce město do vodovodů investovat 841 milionů, v roce 2019 1,55 miliardy a o rok později 1,71 miliardy. V případě kanalizací má jít příští rok o 535 milionů, další rok o 867 milionů, v roce 2020 o 1,2 miliardy a v roce 2021 o 1,94 miliardy korun.

BRAND24

V Praze se o vodohospodářskou infrastrukturu stará městem vlastněná Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Distribuci vody mají na starosti Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které vlastní francouzská firma Veolia. PVS do roku 2028 pronajímá vodovodní síť PVK. Podmínky smlouvy jsou dlouhodobě kritizovány jako nevýhodné, Praha se v minulosti několikrát pokoušela je změnit nebo smlouvu vypovědět.

Současná garnitura přišla s plánem koupit od Veolie 100 procent akcií společnosti. Prozatím se město a PVK dohodly na podpisu dohody o budoucí spolupráci při provozu vodohospodářské infrastruktury.

Dále čtěte:

Havárie vodovodu na Karlově náměstí zastavila autobusy i auta

PVS pošle do vodohospodářské infrastruktury téměř dvě miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).