MaSa by Hervé: francouzský restart

13. srpna, 10:00  -  Petr Holec
13. srpna, 10:00

Z ambiciózního Adore je MaSa by Hervé. Je stejně dekadentní i dobrá.

Byly to koncem loňského roku velké ambice, když známý pražský restauratér Pavel Kumžák otevřel luxusní restauraci Adore a angažoval do ní mladého francouzského šéfkuchaře Fabiena Gaillyho. Podnik hned upoutal pozornost dekadentním klubovým interiérem a Gailly si i v Praze potrpěl na výrazně francouzské menu a striktní šéfkuchařské manýry. Brzy ho však Praha pohltila víc, než měla, a kuchyně Adore najednou osiřela. Gailly jednoho dne prostě zmizel a nechal po sobě jen své menu.

Kumžák nějaký čas řešil, jak po šéfkuchaři nepřijít i o nemalou investici, až problém rozlouskl začátkem léta. Pro Adore angažoval michelinského šéfkuchaře Hervého Rodrigueze, po jehož pařížském podniku MaSa teď pražský restaurant přebírá i lehce komplikované jméno: z Adore je od července MaSa by Hervé. Řekněme prostě MaSaByHe.

Rodriguez v něm samozřejmě není každý den. Sestavil sice pro podnik menu, do Prahy ale jezdí každých čtrnáct dní coby supervizor vlastního díla – tedy něco jako létající šéfkuchař. Jeho menu ve skutečnosti vaří mladý Petr Brňák, odchovanec Bellevue. Absolutní vítěz naší gastronomické ročenky se tak – po nově otevřeném Portfoliu – stává kuchařskou alma mater šéfkuchaře další pražské špičkové restaurace. V Zátiší Group by pomalu měli přemýšlet o školném.

Pořád Francie

I MaSa by Hervé zůstává francouzskou restaurací, a to jak gastronomicky, tak stylem. Jídla jsou moderní Francie, tedy především ryby, maso, zelenina, ovoce a samozřejmě i odlehčené omáčky. Na křížení degustačního menu (šestichodové a desetichodové) s denním business lunchem zapomeňte, i v tom je staronová restaurace autoritativně francouzská. —Francouzi to nemají rádi,“ vysvětluje mi během objednávání jídla provozní podniku a současně dodavatelka výborných rakouských vín Barbora Cihlářová.

Není to problém. I tříchodové denní menu za 395 korun nabízí špičkové jídlo, a k tomu si můžete dát dva předkrmy i dvě hlavní jídla, pokud chcete něco navíc. Já vyzkoušel dva předkrmy: ceviche z pražmy s ředkvičkami, jablkem a quinoou, tedy se zrny merlíku chilského, a také okurkovou polévku Tarator. Plus steak z vepřového karé s omáčkou s petrželí a houbami jako hlavní chod a na závěr jahodovou zmrzlinu s jogurtovou pěnou.

Ukázky pokrmů v MaSa by Hervé (Autor: Hynek Glos, Euro)

Menu nejen výborně chutná, ale je i chytře řazené, takže pořád dostáváte chuť na další chod. Studená okurková polévka se dost blíží klasickému tzatziki, jen je i díky ořechům rafinovanější, jemnější a v letním horku perfektně osvěživá. Ceviche z pražmy je delikátně šťavnaté a quinoa dodává exotičtější příchuť.

Tím ale detaily, které vždy odlišují špičkovou restauraci od krajského přeboru, nekončí. Před jídlem vám tady například rozlijí ojedinělé šampaňské obsahující i běžně „nešampaňské“ Rulandské bílé, které bublinkám dodá místo kyselosti Chardonnay suchý říz. A když s Cihlářovou konzultuji víno k jídlu, hned nabídne vynikající veltlín z rakouského Kamptalu, jaký v restauracích hned tak nenajdete.

Vepřové maso zpravidla nehraje tisícem chutí, steak v MaSa vám ovšem změní názor. Je výrazný a křehčí než české vládní koalice. Navíc bezchybně ladí s hutnějším veltlínem. A dostat na závěr jemný dezert, který na jednom talíři netvoří deset barevných teček? I tomu říkám staromódně radost!

Hodnocení: 4,5/5
MaSa by Hervé
Ovocný trh 12, Praha 1
T: 225 092 900
E: info@masa-prague.cz
www.masa-prague.cz

Nepřehlédněte další recenze:

Slibné Portfolio

Restaurace Bastion: dobře utajená bašta

Bistro Brixton Balls: Koule s koulema


Mohlo by vás zajímat

Společnost GameCo Development připravuje novinku. Výherní terminály s videohrami by měly v Americe spustit během října.

Videohry jako hazard: americká kasina spouští novinku

 Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Dříve než ve druhém čtvrtletí 2017 intervence neukončíme, zopakovala ČNB

rejdařův sen. Takto by měl podle plánů Ředitelství vodních cest vypadat úsek Labe pod Děčínem, který je poslední neregulovanou částí řeky od soutoku s Vltavou.

Nekonečný příběh děčínského jezu. Připomínky má Brusel

 Dálnice v ČR - ilustrační foto

V roce 2017 se začne stavět 140 kilometrů dálnic

ilustrační foto

Průzkum: Lokální producenti a pěstitelé jsou stále více „in“

Ilustrační foto

Soumrak obnovitelných zdrojů? ERÚ s jejich podporou nepočítá

  • James Cusumano: Pochybuji, že Elvis žije

  • Vlastimil Harapes: Nemám rád cyklostezky a nejraději bych…

  • František Stárek: Už jsem si myslel, že budu v klidu

  • Karolína Topolová: Dovoz ojetých aut se nevyplatí

  • Alexandra Kala: Sleva je u mě zakázané slovo

  • Radka Dohnalová: Lídři by měli rozvíjet své talenty a…

  • Václav Cílek: Vyhnuli jsme se Kurdistánu

  • Petr Lávička: České maso bývá předražené

  • Michal Horáček: Jen já a lidi

Hry pro příležitostné hráče