Menu Zavřít

Konec ohňostrojů v Praze. Svátky dostaly výjimku

23. 2. 2017
Autor: čtk

Od dubna budou v Praze zakázány velké ohňostroje s výjimkou většiny státních svátků a 15. května. Nová vyhláška, kterou ve čtvrtek schválili zastupitelé, zachovává i zákaz drobné pyrotechniky, kterou si lidé mohou běžně koupit, mimo vybraná místa a silvestrovskou noc. Ohňostroje, které odpalují specializované firmy, zatím město neregulovalo.

Vyhláška se začala připravovat v roce 2013 poté, co novoroční ohňostroj odpalovaný z pontonu na Vltavě vyděsil labutě, které se pak zranily o trolejové vedení. Město dosud nemělo možnost ohňostroje odpalované z hladiny Vltavy regulovat.

Ohňostroje by nově mělo být zakázáno odpalovat v celé památkové rezervaci, z Vltavy či jejích ostrovů a z pozemků do 50 metrů od břehu, dále pak v okruhu 250 metrů od lůžkových zdravotnických zařízení, domovů pro seniory a postižené.

Výjimkou budou kromě silvestrovské noci také státní svátky kromě Velikonoc, Vánoc a Dne upálení mistra Jana Husa. K nim navíc vyhláška stanoví výjimku také pro 15. května. V předvečer svátku svatého Jana Nepomuckého je součástí slavnosti Svatojánské navalis také odpálení ohňostroje z Vltavy.

BRAND24

Vyhláška obsahuje i stávající omezení drobné pyrotechniky, kterou lze odpalovat jen od 10:00 do 22:00 na 14 vybraných místech v Praze, jako je například holešovické Výstaviště nebo okolí Kongresového centra na Vyšehradě. Její porušení je přestupkem proti veřejnému pořádku.

Dále čtěte:

Ohňostroj za milion ukáže i laserovou projekci

Prahu ozářil tradiční novoroční ohňostroj


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).