Menu Zavřít

Dveře od vlaku. Rodiče Wintonových dětí budou mít pomník na hlavním nádraží

27. 5. 2017
Autor: Archiv

Rodiče dětí, které odjely z nacisty okupovaného Československa ve vlacích vypravených Nicholasem Wintonem, budou mít od soboty pomník na pražském hlavním nádraží. Na nádraží už stojí socha věnovaná Wintonovým dětem, pomník má i jejich zachránce Winton.

Památník nazvaný Rozloučení bude stát v odbavovací hale pod kupolí secesní Fantovy kavárny. S nápadem na jeho vytvoření přišel před pár lety Hugo Marom a předloni se ho ujaly přeživší Milena Grenfell-Bainesová, která je jednou ze zachráněných dětí, a Zuzana Marešová.

Památník bude tvořit replika autentických dveří vlaku, jímž děti odjely, a na skle dveří budou z jedné strany zobrazeny dětské ruce, z druhé strany ruce dospělých. Odlitky byly vytvořeny podle rukou Grenfell-Bainsové a Marešové a pravnoučat jedné z nich.


Přečtěte si o obnově hlavního nádraží:

SŽDC: Dokončení rekonstrukce hlavního nádraží vyjde na půl miliardy

Pražské hlavní nádraží - Fantova budova

BRAND24


Winton zachránil 669 židovských dětí, které odvezl vlaky z nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. První vlak odjel z Prahy v květnu 1939. Jejich rodiny většinou za války zahynuly.

Do povědomí širší veřejnosti se Winton dostal až díky dojemnému setkání se svými zachráněnými „dětmi“, které zorganizovala britská rozhlasová a televizní stanice BBC v roce 1988. Zemřel v červenci 2015 ve 106 letech.

Dále čtěte:

Grandi Stazioni: Za zchátralé hlavní nádraží mohou České dráhy

Zástupci Grandi Stazioni opět nepřišli předat hlavní nádraží


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).