Menu Zavřít

Ďáblice a Březiněves dostanou kvůli skládce 300 milionů

23. 10. 2016
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: United Nations Photo via Flickr

Leží vedle nich odpadky, městské části Ďáblice a Březiněves dostanou nejméně 300 milionů korun kvůli blízkosti skládky. Peníze budou dostávat i poté, co skládkování skončí. Zvýšení dotace na deset milionů korun ročně schválilo pražské zastupitelstvo jako dodatek smlouvy s radnicemi.

Dosud dostávaly podle dodatku smlouvy z roku 2003 Březiněves 4,9 milionu korun ročně a Ďáblice 9,8 milionu. Obě částky jsou ročně navyšované o inflaci, stejně jako budou příspěvky od roku 2018. Skládkování na ďáblické skládce by mělo skončit v roce 2024, kdy už ho zákon o odpadech nebude umožňovat. Dotace však budou radnice dostávat i poté, ještě 15 let od schválení dodatku.

BRAND24

„Hlavní město Praha se rozhodlo finančně kompenzovat negativní vlivy související s následnou péčí o těleso skládky a podpořit přeměnu území dotčeného provozem skládky na oblasti aktivně využitelnou pro občany hlavního města,“ píše se v dokumentu k usnesení zastupitelů.

Skládka v Ďáblicích funguje 25 let. Domy v Březiněvsi od plánovaného rozšíření skládky odděluje dálnice D8. Skládka je na konci své životnosti, zbývá prostor jen pro několik desítek tisíc tun odpadu. Skládka měla skončit ke konci loňského roku, fungovat ale bude do roku 2017. Magistrát na základě žádosti provozovatele prodloužil povolení pro skládkování.

Dále čtěte:

Městské části dostanou příští rok přidáno

Kdo je lepší? Městské části se přetahují o Slovanskou epopej


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).