Menu Zavřít

Brownfield Bohdalec-Slatiny jako nová pražská čtvrť. Radní schválili studii

25. 8. 2017
Autor: MČ Praha 10

Z brownfieldu Bohdalec-Slatiny by mohla být obytná čtvrť doplněná o veřejnou vybavenost, dopravní infrastrukturu a zeleň. Studie ukázala, jak by mohla lokalita vypadat v příštích 50 letech. Materiál jednomyslně přijala rada Prahy 10. Studii v září projedná zastupitelstvo městské části.

Podle radnice by v místě postupně měla vzniknout veřejná prostranství s novým parkem. „Důraz je kladen zejména na komplexnost návrhu, počínaje dopravním řešením lokality, přes udržitelný charakter zástavby a jejího funkčního využití po dostatek zeleně, odpočinkových ploch a sportovišť, kde budou mít obyvatelé města možnost kvalitně trávit svůj volný čas,“ uvedl tiskový mluvčí městské části Vít Novák.

Dodal, že novou čtvrť ukázala jako nejvhodnější pro využití území ekonomická rozvaha a analýza lokality. „Naší vizí a snahou zároveň by měl být především postupný koncepční rozvoj lokality, vznik odpovídajících veřejných prostranství v čele s nově navrhovaným slatinským parkem,“ zmínil Novák.


Smíchov City čeká na povolení EIA. Čtěte:

Nová smíchovská čtvrť má mít povolení EIA na podzim. Lidé si v ní přejí obchody i zeleň

 Pěší bulvár s živým parterem


Příprava studie začala v minulém roce. Má sloužit jako podklad pro připravovaný Metropolitní plán. Na studii se podíleli architekti, Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha) a veřejnost, které byl návrh představen ve dvou kolech, mezi nimiž se k němu mohla vyjadřovat. Lidé se podle Nováka zajímali zejména o sportovní areál Slavie, hustotu navržené zástavby či dopravní řešení lokality.

BRAND24

„Připomínek bylo několik desítek a věnovaly se převážně čtyřem hlavním oblastem. Tyto návrhy se tak do současné studie promítly,“ uvedl radní pro územní rozvoj Bohumil Zoufalík.

Lokalita Bohdalec-Slatiny patří mezi sedm největších rozvojových území v Praze. Podle nového Metropolitního plánu, který připravuje IPR, se má po jeho schválení řídit od roku 2023 veškerá výstavba v hlavním městě. Určuje, kde se smí stavět a kde zůstanou veřejné plochy nebo zeleň.

Dále čtěte:

Praha 10 ukazuje zanedbané Slatiny jako moderní třicetitisícové město

Magistrát podpořil transformaci brownfieldů v Bubnech


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).