Menu Zavřít

Bollywood, Francie či Německo. Hlavní město podpořilo z nového fondu zahraniční filmy

22. 8. 2017
Autor: Foto - Blesk Martin Mithofer / CNC / Profimedia

Praha podpořila první čtyři projekty z fondu určeného k propagaci metropole v zahraničí prostřednictvím filmové a televizní tvorby. Rozdělené nadační příspěvky činí celkem 5,3 milionu korun. Z 18 žádostí uspěl indický film Jab Harry met Sejal, kanadský The Death and Life of John F. Donovan v hlavní roli s Natalií Portmanovou, francouzská komedie Tout le monde debout a německý televizní film Ein Sommer in Prag.

Do první výzvy přidělování peněz se mohly projekty hlásit v průběhu letošního května. Do loni založeného fondu město vkládá deset milionů korun ročně, zvažuje se zdvojnásobení této částky.

„Vybrali jsme projekty, které reprezentují Prahu jako atraktivní město. Pro velký zájem žadatelů máme v plánu vyhlásit ještě letos další výzvu a pro příští rok zvažujeme navýšení celkové částky na 20 milionu korun,“ uvedla předsedkyně magistrátního kulturního výboru Eliška Kaplický Fuchsová (nestr. za ANO).

Podle radního Jana Wolfa (Trojkoalice/KDU-ČSL) však není cílem jen zvýšení přímých příjmů z turismu, ale i vytvoření řady pracovních míst a zakázek v souvislosti s natáčením.


Magistrát usiluje o filmaře. Čtěte:

Praha láká filmaře. Rozdělí mezi ně miliony

Ilustrační foto


Za vznikem fondu stojí podle vedení Prahy propagace metropole. Dalším cílem má být podpora zaměstnanosti a lokálních dodavatelů filmového průmyslu v metropoli. Při posuzování snímků hraje roli to, aby v nich Praha hrála významnou roli, pokud možno i jako dějotvorný prvek. Kritériem je i rozsah zahraniční distribuce. Část zastupitelské opozice to loni označila za plýtvání penězi.

BRAND24

Podle předsedkyně správní rady nadačního fondu a vedoucí Czech Film Commission Ludmily Claussové má velký potenciál pro přilákání zahraničních návštěvníků zejména indický snímek. „Má všechny předpoklady stát se bollywoodským trhákem a určitě do Prahy přiláká indické návštěvníky, kteří rádi jezdí na místa, kde natáčely jejich oblíbené hvězdy. Trailer a některé klipy k písničkám z filmu mají na YouTube až 38 milionů zhlédnutí,“ uvedla. Bollywood je označení pro část indického filmového průmyslu s centrem v Bombaji, zaměřeného zejména na muzikály.

Asi nejslavnějším filmem, který se v Praze natáčel, byl v roce 1983 snímek Amadeus Miloše Formana, kde však česká metropole ztvárňuje Vídeň. Naopak část akčního snímku Mission: Impossible s Tomem Cruisem se v Praze odehrávala i natáčela. V české metropoli se filmovaly i další hollywoodské trháky, například Agent bez minulosti či Hellboy. Městská Pražská informační služba věnovala filmům natáčeným v Praze speciální web Film v Praze.

Dále čtěte:

V počtu přenocování zahraničních turistů byla Praha loni pátá v Evropě

Radní Jan Wolf: Když budou odvádět peníze, ať tady Airbnb existuje


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).