Bistro Brixton Balls: Koule s koulema

17. července, 18:00 - Klára Donathová
17. července, 18:00

Malé streetfoodové bistro nabízí jen masové koule. Budou vám chutnat.

Brixton Balls je název miniaturního podniku, který na pražských Vinohradech servíruje svým hostům masové koule v několika podobách sotva tři týdny. Standardně dávám novým restauracím alespoň měsíc na záběh a vychytání nedostatků počátku provozu. Výjimečně ale narazím na podnik, který dobu hájení nepotřebuje. Od počátku funguje tak, jak má, a že je nový, byste v podstatě ani nepoznali. Brixton Balls je právě takový.

Bistro měsíc hájení nepotřebuje. Vše v něm funguje, jak má. (Autor: Hynek Glos)

Označení bistro je spíše nadnesené. Podniku dominuje pult, za nímž je kuchyně a u kterého se děje veškerá komunikace s personálem, respektive spolumajiteli podniku. U něj si objednáte a zaplatíte a za malou chvíli dostanete na stůl, vlastně spíš na improvizovaný stolek, koule dle svého výběru. Standardní stoly tu nejsou, jen pulty přidělané na zdi a u nich pár barových židlí. Za podnikem stojí Luděk Netušil, kterého můžete pamatovat z restaurace Divinis, kde dlouhá léta pracoval, a britský hudební producent Tim Simenon, původem z Brixtonu.

Nevím, jestli tam jsou masové koule nějak zvlášť populární, ale mě si oba pánové s nabízeným produktem získali poměrně rychle. Nejvíc mi chutnají hovězí masové koule s čedarem a nejméně koule z vepřového masa s chorizem. Každá porce obsahuje tři padesátigramové koule, omáčku, které by ale mohlo být o malou trochu víc, basmati rýži a spoustu zelného salátu. V nabídce jsou i hranolky, ale až k večeru. V době oběda se koule servírují jen s rýží.

V menu jsou koule na pět způsobů – hovězí, hovězí s čedarem, pikantní hovězí, vepřové s chorizem a vegetariánské. Čistě hovězí jsou umírněnější verzí chutí nabušených hovězích koulí s čedarem. Je to harmonické spojení dobrého masa, sýra, trochy kaparů a koření a rajčatové omáčky.

Brixton Balls nabízí koule na pět způsobů. (Autor: Hynek Glos)

Pikantní hovězí koule jsou ve skutečnosti pikantní jen velmi lehce. Červená kari omáčka vás přenese do Indie, ale kvalitní hovězí maso z Milovic vás vrátí zase zpátky k nám. Mile mě překvapila i vegetariánská verze, ve které převládala čočka, doplněná o žampiony a mrkev. Z vepřových koulí s chorizem jsem cítila hlavně koření, a přestože nejsou špatné, v mém žebříčku obsadily až poslední příčku.

Vše je tu tak trochu streetfoodové. Nemají tu porcelánové talíře ani nerezové příbory. Jí se z papírových misek na jedno použití a ekologickou dřevěnou vidličkou. Otevřít si podnik založený jen na masových koulích mi vlastně přijde jako dost šílený nápad, ale zatím mě moc baví. A co teprve až budou v nabídce avizované koule jehněčí a kachní!

Brixton Balls
Korunní 23, Praha 2

tel.: +420 776 602 306

e-mail: hello@brixtonballs.cz

www.brixtonballs.cz

Přečtěte si recenze na další restaurace:

Horoměřická Unico Osteria: Bravo, Davide!

Příliš drncavá gastronomická plavba

Michelinský Alcron: na návštěvě v ideálním světě


Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče