Menu Zavřít

Armádní muzeum na Vítkově zavře až do roku 2020. Začne rekonstrukce za 600 milionů

5. 7. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0: ŠJů -Wikimedie Commons

Historická budova armádního muzea na pražském Žižkově bude od příštího týdne až do roku 2020 uzavřená pro veřejnost. Začíná kompletní rekonstrukce, která vyjde asi na 600 milionů korun. Bude to první rekonstrukce muzea v jeho téměř devadesátileté historii.

Komplex budov na úpatí Vítkova byl postaven na konci 20. let minulého století. Vojenský historický ústav už několik let upozorňuje na nezbytnost oprav. Původně se počítalo s tím, že by opravené muzeum mohlo být otevřeno už v roce 2014 při stém výročí začátku první světové války. Plány byly ale odsouvány až do letošního roku.

Při rekonstrukci budou zásadně rozšířeny výstavní prostory. Vedle současných dvou pater s expozicemi budou zpřístupněny i rozsáhlé prostory v podzemí, v bývalých depozitářích a místech někdejší knihovny. Nádvoří muzea pak má být zastřešeno. Vojenský historický ústav, pod který žižkovské muzeum spadá, tak podle mluvčího Vojenského historického ústavu Andreje Halady získá pro své bohaté sbírky skutečně velkorysý a moderní prostor.


Magistrála ožije. Čtěte:

Národní muzeum pražskou ikonou, přechody a autobus. Architekti ukázali proměnu magistrály

 Před Muzeem by se mohly odehrávat krátkodobé výstavy, zdejší přechod pro chodce by se dal rozšířit


Po plánovaném znovuotevření v roce 2020 mají být expozice věnovány minulosti vojenství s důrazem na český prostor od nejstarších dob až po současnost. Zastoupeny budou všechny klíčové etapy historie. Stávající hlavní expozice byly věnovány pouze období od roku 1914 do roku 1945.

BRAND24

Tento týden je tak na dlouhou dobu poslední možností, kdy ještě mohou lidé muzeum navštívit. Je otevřeno až do neděle, včetně obou státních svátků. Otevírací doba je od 10:00 do 18:00, vstup je zdarma. „V muzeu je nyní otevřeno přízemí s expozicí věnovanou první světové válce a vzniku Československa v roce 1918. Dále je přístupná výstava V zákopech první světové války. Otevřena je také expozice V ulicích Protektorátu Böhmen und Mähren,“ uvedl mluvčí Halada.

Posláním Vojenského historického ústavu je shromažďovat písemné i hmotné památky k dějinám československé a české armády a vojenství. Exponáty vystavuje, zároveň k dějinám vojenství vydává historické práce. Kromě muzea na Žižkově vystavuje v Leteckém muzeu Kbely a Vojenském technickém muzeu Lešany, kde má zároveň rozsáhlé depozitáře.

Dále čtěte:

Začíná miliardová oprava Negrelliho viaduktu. Vlaky musí jezdit jinak

SŽDC: Dokončení rekonstrukce hlavního nádraží vyjde na půl miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).