Menu Zavřít

Zvrat v Německu: kandidátem SPD na kancléře bude Schulz

24. 1. 2017
Autor: ČTK

Vedení německé koaliční sociální demokracie se dnes jednohlasně vyslovilo pro bývalého předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze jako kandidáta strany na kancléře. Schulze chce grémium i v čele SPD, uvedl končící předseda strany a vicekancléř Sigmar Gabriel, který se nyní stane do podzimních voleb ministrem zahraničí.

„Samozřejmě to nebylo jednoduché rozhodnutí, ale jsem si jistý, že je správné,“ řekl Gabriel na večerní tiskové konferenci v Berlíně k tomu, že sám nebude kandidovat na funkci šéfa vlády a odstoupí i z čela strany. Schulz, kterému kandidaturu nabídl v sobotu, má podle něj větší šance na úspěch v zářijových parlamentních volbách.

Pro úspěch SPD je podle Gabriela důležité i to, aby kandidátem na kancléře a předsedou strany byla jedna a tatáž osoba. „Kandidatura je důvěryhodná, jen když má zároveň celá strana jednotné vedení,“ míní odcházející ministr hospodářství, který se v příštích dnech přesune do funkce šéfa diplomacie. V té vystřídá Franka-Waltera Steinmeiera, jenž se v únoru podle všeho stane spolkovým prezidentem. I se změnou Gabrielova ministerstva dnes grémium souhlasilo.

Gabriel, který SPD vedl od konce roku 2009, straně poděkoval za čas v jejím čele. Vyjádřil také přesvědčení, že má po Schulzovi ve straně zřejmě největší zahraniční zkušenosti, a proto se nabízelo, aby přezval post šéfa německé diplomacie.


Přečtěte si o novém nebezpečí, před kterým varuje německá vláda:

Německá vláda varuje: islamisté mohou otrávit vodu

Plán na výstavbu mohutné křivoklátské přehrady není vůbec nový. Poprvé se o ní uvažovalo před sto lety.

„Je to mimořádná čest,“ řekl k dnešnímu rozhodnutí nejužšího vedení strany Schulz, který se chce zasazovat o společnost, kde budou mít všichni rovné šance se uplatnit. Vyjádřil také přesvědčení, že Německo v dnešní těžké době potřebuje nové vedení.

O post kancléře se jedenašedesátiletý politik utká se současnou šéfkou vlády a předsedkyní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angelou Merkelovou. Dovést stranu, která je nyní součástí velké koalice právě s CDU/CSU, k vítězství v zářijových volbách nebude pro Schulze jednoduché. Průzkumy veřejného mínění konzervativní unii dávají zhruba jedenácti- až patnáctiprocentní náskok nad sociálními demokraty.

Kandidaturu Schulze na kancléře má v neděli posvětit ještě předsednictvo sociální demokracie. Do čela SPD by ho měl zvolit březnový jezd.

BRAND24

 Sigmar Gabriel a Martin Schulz

Sigmar Gabriel a Martin Schulz (Foto: ČTK)

Přečtěte si, jak se Gabriel staví k německé politické alternativě:

AfD by měla sledovat tajná služba, míní německý vicekancléř

Demonstrace německé politické strany AfD (Alternative fur Deutschland), která bývá politickým establishmentem a mainstreamovými médii označována za populistickou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).