Menu Zavřít

Země musí mít možnost euro opustit, domáhala se Le Penová na sjezdu populistů

21. 1. 2017
Autor: čtk

Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová prohlásila, že každá země musí mít možnost opustit euro, pokud si to bude přát. Vyjádřila se tak na konferenci evropské krajní pravice v Koblenci, jíž se účastní také nizozemský nacionalista Geert Wilders a vedoucí představitelé Alternativy pro Německo (AfD).

Ve všech třech zemích se letos konají volby a zástupci tamějších krajně pravicových proudů tak den po inauguraci nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, s nímž sympatizují, využili příležitosti, jak se sami rovněž zviditelnit. Proti konferenci demonstrovalo ve městě podle německé policie asi 3000 lidí.

„Neříkám, že každá země musí opustit euro, ale musíme mít tuto možnost, pokud si to daná země přeje,“ řekla Le Penová a sklidila potlesk. Předpověděla také, že odchod Británie z Evropské unie bude mít na společenství „dominový efekt“, a Trumpa označila za „neoliberála“. „Prožíváme konec jednoho světa a zrození jiného. Zažíváme návrat národních států,“ zdůraznila. Dodala, že letošek je „rokem probuzení evropských národů“.

Le Penová, která jde jako jeden z předních kandidátů do letošních prezidentských voleb ve Francii, před více než dvěma týdny prohlásila, že Francie i další země eurozóny by měly opustit euro jako jednotnou měnu a vrátit se k dřívějšímu systému „společné evropské měny“, která by existovala vedle měn národních. Le Penová coby předsedkyně Národní fronty tak navrhla návrat k systému ECU, tedy Evropské měnové jednotky.


Přečtěte si, kolik a jaké peníze má Le Penová vracet Rusům:

Le Penová má Rusům vrátit čtvrt miliardy od První česko-ruské banky

 Marine Le Penová


ECU byla zúčtovací měna vytvořená na základě měnového koše, v EU a předešlé struktuře Evropských společenství fungovala od konce 70. do konce 90. let, kdy byla nahrazena eurem.

Le Penová by se podle průzkumů měla v květnu probojovat do druhého kola francouzských prezidentských voleb. Tam by ale měla podle průzkumů prohrát s kandidátem hlavního pravicového proudu, konzervativcem Françoisem Fillonem. Le Penová prosazuje odchod Francie z eurozóny jako jediný z hlavních francouzských kandidátů.

Wilders: Nová Amerika, Nová Evropa

O probouzení národů Západu dnes hovořil v Koblenci také vůdce nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Wilders, kterému průzkumy dávají naději na vítězství v březnových parlamentních volbách. „Včera, nová Amerika. Dnes - nazdar Koblenci - nová Evropa,“ prohlásil nizozemský politik s odkazem na Trumpův nástup do Bílého domu. „Lidé se na Západě probouzejí. Odhazují jho politické korektnosti. Tento rok bude rokem lidu, rokem osvobození, rokem vlasteneckého jara,“ zdůraznil Wilders.

Konferenci Svoboda pro Evropu pořádá německá AfD, která doufá v posílení pozic v podzimních volbách. Zahajovací projev měl Marcus Pretzell, manžel vůdkyně AfD Frauke Petryové. Pretzell kritizoval současný stav Evropské unie, volnost pohybu osob v schengenském prostoru bez nutnosti ukazovat pas a euro. Ocenil Trumpův odpor k připravované nové obchodní dohodě mezi EU a USA a prohlásil, že Evropa má problém s politickým islámem. „Kdo by ještě pořád chtěl stát se členem EU z vlastní svobodné vůle? Musíme udělat několik kroků zpět, zašli jsme moc daleko,“ dodal.

Pretzell odmítl povolit účast na konferenci několika německým veřejnoprávním a soukromým médiím, včetně televize ARD, které obvinil z neobjektivního informování o AfD v minulosti. Sdělovací prostředky se proti jeho tvrzení ohradily.

V Koblenci se nedaleko místa konference konala demonstrace levicových odpůrců krajní pravice, kteří skandovali hesla jako „ne hranicím, ne národům, zastavte deportace“. Členové levicové aktivistické organizace AVAAZ rozmístili na místě sochy diktátorů Adolfa Hitlera, Benita Mussoliniho a Josifa Stalina, aby vyslali „silné poselství“ nacionalistickým vůdcům, že „globální občané odmítají jejich staré nebezpečné ideje“.


Přečtěte si, co si šéfka Národní fronty myslí o ruské anexi krymského poloostrova:

BRAND24

Anexe Krymu byla v pořádku, trvá na svém Le Penová

Šéfka francouzské Národní Fronty Marine Le Penová. V případě, že vyhraje prezidentské volby, chce s Ruskem podle svých slov úzce spolupracovat.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).