Menu Zavřít

Zeman se v Pekingu sešel s Putinem. Novináře je třeba likvidovat, řekl mu

14. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že chápe své dnešní setkání s českým prezidentem Milošem Zemanem jako součást přípravy Zemanovy listopadové návštěvy Ruska. Podle agentury TASS také Zemanovi poděkoval za úroveň rusko-českých vztahů v minulých letech. Ještě před jednáním se Zeman s Putinem zřejmě v žertu bavili o likvidaci novinářů.

Hlavy států se setkaly v rámci pekingské konference věnované vybudování novodobé Hedvábné stezky spojující Čínu s většinou Asie, Evropy a Afriky. Hovořily spolu rusky.

Při příchodu na jednání se Zeman obrátil k Putinovi a řekl: „Tady jsou další novináři? Je jich příliš mnoho, měli by být zlikvidováni.“ Ruský prezident mu odpověděl: „To není potřeba, stačí je omezit.“

„Není třeba. My všichni rozumíme jakémukoli ruskému dialektu,“ řekl Zeman na Putinův dotaz, zda se bude překládat. Výroky na okraj jednání zachytil zvláštní dopisovatel listu Komsomolskaja pravda Dmitrij Smirnov, který se na svém twitterovém účtu věnoval zajímavostem ze setkání, jehož se v ruské delegaci zúčastnil také ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Zeman ho při vítání s ruskou stranou oslovil v narážce na jeho lásku ke kouření a zákazy vyhlašované v Rusku. „Vy jste, pane ministře, kuřák stejně jako já. I když váš prezident kouření zakazuje,“ řekl Zeman. Putin jen stručně opáčil: „Nedoporučuji.“

Putin je propagátorem zdravého životního stylu. Rusko zakázalo kouření v restauracích a barech v roce 2014, uvažuje se o zákazu prodeje cigaret osobám narozeným po roce 2015. Putin už roku 2010 vyzval coby tehdejší premiér členy vlády, aby přestali kouřit. Lavrov je ale znám jako obránce práv kuřáků.

„Známe váš názor na rusko-české vztahy,“ řekl Putin českému prezidentovi podle TASS na začátku setkání. „Do značné míry díky vám se naše vztahy v posledních letech, a to bez ohledu na složitosti, přece jen udržují na vysoké úrovni a rozvíjejí se,“ řekl ruský prezident na adresu Zemana.


Čína chce do Hedvábné stezky investovat tři biliony. Čtěte více

 Čínský prezident Si Ťin-pching


Prohlásil rovněž, že schůzku považuje za součást „přípravy prezidentovy návštěvy Ruska v listopadu“. Návštěva se už podle ruské hlavy státu začala připravovat. „Ministerstva kultury a zahraničních věcí už v Moskvě připravují výstavu (o Pražském hradu), takže věříme, že potěšeni budou také ruští znalci umění a ruská veřejnost,“ citovala ruská agentura šéfa Kremlu.

Pozvání do Ruska bylo podle Zemana základním tématem schůzky. „Ale já sám jsem to pozvání nechtěl inzerovat jsa dostatečně poučen dohodou s (americkým prezidentem) Donaldem Trumpem, která se stále ještě nerealizovala,“ podotkl Zeman. Nechtěl proto zmínit termín, kdy Rusko navštíví. Poznamenal, že kromě Moskvy pojede i do Jekatěrinburgu a do povolžského regionu Tatarstán. Prezidentu Tatarstánu prý to už dvakrát slíbil.

K ekonomickým vztahům Putin konstatoval, že „bez ohledu na pokles předchozích let se začátkem letošního roku obchodní obrat zvýšil o 44 procent“. „Je to dobré znamení a dobrý trend, který je třeba zachovat,“ dodal Putin.

Zeman růst obchodní výměny přičítá přílivu ruských turistů do České republiky. „Souvisí to s postupným zvyšováním příjmů občanů, které se bohužel v důsledku krize snížily, ale teď reálné příjmy ruských občanů začaly stoupat a s tím také turistická aktivita,“ řekl Zeman.

BRAND24

„Plně s vámi souhlasím, že se musíme soustředit na rozvoj konkrétních vztahů (mezi Ruskem a Českem),“ sdělil český prezident podle TASS. Představil Putinovi nového ministra obchodu a průmyslu Jiřího Havlíčka slovy, že jakožto mladý člověk „nenese vinu na tom, co se stalo v minulosti“. „Po 2,5leté přestávce se bude konat zasedání mezivládní komise a očekáváme, že poskytne nové impulsy naší spolupráce,“ řekl Zeman.

Dále čtěte:

Lavrov neočekávaně jednal s Trumpem v Bílém domu, hlavně o Sýrii

Si Ťin-pching chce posunout partnerství s Českem na vyšší úroveň


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).