Menu Zavřít

Zeman přijme na Hradě Babiše, řešit budou asi Čapí hnízdo

13. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek odpoledne přijme předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Dá se předpokládat, že oba politici budou mluvit především o vydání Babiše k trestnímu stíhání kvůli kauze evropských dotací pro farmu Čapí hnízdo. Zeman se bývalého místopředsedy vlády v této věci několikrát zastal.

Policie chce Babiše a místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka obvinit jako někdejší představitele skupiny Agrofert v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiše chce stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. Oba poslanci tvrdí, že žádný trestný čin nespáchali. Hodlají se bránit všemi právními prostředky.


Přečtěte si více o zdlouhavém procesu:

Rozum v trezoru. Veřejnoprávní televize od května schvaluje film o Babišovi

 Film Selský rozum nabízí mimo jiné podrobné vysvětlení toho, proč na českých polích roste ve výrazném podílu řepka


Babiš s Faltýnkem stejně jako další zástupci ANO označují případ za politickou kauzu a za pokus o ovlivnění voleb za pomoci policejních orgánů. Zástupci ostatních stran s tím minulý týden při sedmihodinové debatě ve Sněmovně nesouhlasili. Případ podle nich musí být vyšetřen standardně. Poslanci s vydáním obou nejvyšších představitelů hnutí ANO k trestnímu stíhání souhlasili. Sněmovní usnesení o vydání obdržela policie dnes.

BRAND24

Zeman se Babiše kvůli kauze opakovaně zastal. Řekl například, že policejní žádost v něm vzbuzuje podezření o zneužití policie pro politické účely. Žádost označil za policejní provokaci a za podvod na voličích. Prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka také vzkázal, že premiérem jmenuje vítěze voleb. Policejní vyšetřování pro jmenování předsedou vlády podle něj není překážkou, o vině má rozhodnout soud. Minulý týden pak dlouhou debatu poslanců ve Sněmovně o vydání Babiše a Faltýnka označil za exhibici.

Čtěte také:

Předseda spisovatel

Je to kampaň! A to zásadně odmítám

Pilník v koblize. Proč Babišovi láme vaz „banalita“ Čapí hnízdo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).