Menu Zavřít

Zeman Havlíčka ministrem průmyslu jmenuje příští týden

27. 3. 2017
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman jmenuje příští týden novým ministrem průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka. Havlíček to řekl po dnešní schůzce s prezidentem na Pražském hradě. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček následně na twitteru oznámil, že prezident dosavadního náměstka Havlíčka jmenuje do ministerské funkce v úterý 4. dubna před polednem.

Schůzka se podle Havlíčka nesla v přátelském duchu. „Pana prezidenta jsem seznámil se svými prioritami, které bych chtěl jako budoucí ministr průmyslu a obchodu v úřadu prosazovat,“ řekl novinářům.

Havlíček své priority představil už v pátek. Dnes zopakoval, že za ně považuje dokončení schvalování zákona o elektrických komunikacích, zákona o urychlení výstavby vysokorychlostního internetu nebo novely zákona o České obchodní inspekci.

Kromě schvalování zákonů chce také řešit situaci v OKD nebo problém s tureckou elektrárnou Yunus Emre společnosti Adularya. Na její stavbu poskytla úvěr Česká exportní banka (ČEB) a hrozí to, že kvůli problémům se spuštěním elektrárny by Česko mohlo o investici za víc než deset miliard korun přijít.

Nového ministra čeká také výběr kandidátů nově zřízené rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Dnes potvrdil, že dodrží termín navržení členů rady na přelomu května a června, o kterém mluvil už jeho předchůdce Jan Mládek (ČSSD).

Rada ERÚ začne fungovat od 1. srpna, kdy končí mandát současné předsedkyni úřadu Aleně Vitáskové. Členy a jejího předsedu má nově jmenovat a odvolávat vláda právě na návrh ministra průmyslu a obchodu. Dosud jmenoval předsedu ERÚ prezident na návrh vlády, funkční období je šestileté. Nová rada bude mít pět členů s pětiletým funkčním obdobím, jeden bude jejím předsedou. Předseda bude moci vést radu nejdéle tři roky.

Vitásková dříve novou podobu řízení ERÚ několikrát kritizovala. Upozornila na to, že může dojít k politizaci instituce, předseda rady se totiž podle ní stane jakýmsi dalším náměstkem ministra průmyslu.

Místo ministra průmyslu a obchodu se uvolnilo po odvolání Mládka ke konci února. Resort od té doby dočasně řídí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

BRAND24


Z kauzy výběru nového ministra průmyslu čtěte více:

Nové jméno. Ministrem průmyslu se může stát Drahoš

Zeman odvolal Mládka. Ministerstvo průmyslu povede premiér Sobotka

Ministr průmyslu Mládek končí. Premiér prý podlehl Babišově kampani

Odcházející ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).