Menu Zavřít

Zeman doporučoval Liglass kyrgyzskému prezidentovi. Využil podklady ministerstva průmyslu

24. 7. 2017
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman doporučoval svému kyrgyzskému protějšku Almazbeku Atambajevovi při společné schůzce firmu Liglass Trading, která má v zemi dostavět kaskádu vodních elektráren na řece Naryn. V rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál uvedl, že firmu při setkání s kyrgyzským prezidentem zmínil na základě údajů ministerstva průmyslu a obchodu.

Ministerstvo uvedlo, že náměstek ministra Vladimír Bärtl loni v létě v obecném dopise doporučil českou firmu Liglass Trading CZ na žádost jejího jednatele Michaela Smelíka. List, v němž uvítal zájem české společnosti účastnit se tendru v oblasti energetiky, adresoval tamní agentuře pro podporu investic při ministerstvu hospodářství Kyrgyzstánu. Finanční zázemí firmy úřad neprověřoval.

O české firmě a její schopnosti ujmout se projektu a finančně ho zajistit se v minulých dnech v českém a kyrgyzském tisku objevily pochybnosti, které Smelík odmítl. I prezident Atambajev se za české investory postavil.

Smelík ministerstvu průmyslu v žádosti o doporučení v Kyrgyzstánu napsal, že firma Liglass Trading CZ uvažuje o vytvoření společného projektu českých dodavatelů a investičních skupin. „Předložila potvrzení o bezdlužnosti, výpis z rejstříku osob a firem a výpis z obchodního rejstříku. V těchto případech MPO primárně neprověřuje finanční zázemí firmy, protože finanční struktura jednotlivých obchodních případů se obvykle formuje až po jejich konkretizaci a ve spolupráci s dalšími firmami,“ sdělil mluvčí resortu František Kotrba. Dopis náměstka adresovaný kyrgyzské státní agentuře byl podle něj jediným vyjádřením, které MPO k Liglass Trading CZ poskytlo.


Přečtěte si o Mynářově roli v zakázce Liglassu:

Neznámá česká firma bude stavět elektrárnu v Kyrgyzstánu. Přimluvil se za ni Mynář

Kancléř Vratislav Mynář


Zeman dnes řekl, že se s kyrgyzským prezidentem setkal na jeho žádost na letošní světové výstavě Expo v Astaně. „Protože při všech těchto setkáních lobbuji za české firmy, tak si vždy vyžádám podklady z ministerstva průmyslu a obchodu, které firmy mají v té dané zemi, v daném případě v Kyrgyzstánu, nějaké ambice, zda je mohou doporučit jako firmy důvěryhodné. A když mně toto ministerstvo průmyslu a obchodu dodá, tak samozřejmě při rozhovoru s příslušným prezidentem se o těchto firmách zmíním,“ dodal český prezident.

Na otázku, zda firmu Liglass Trading měl Zeman ze seznamu ministerstva, zdůraznil, že samozřejmě ano. „Vždyť já ji vůbec neznám. Jak si myslíte, že bych k této firmě jinak došel?“ dotázal se řečnicky Zeman.

Dohodu s Liglass Trading podepsala kyrgyzská vláda 10. července za Atambajevovy přítomnosti. Projekt se týká výstavby dvou velkých a desítky malých vodních elektráren. Celková výše investic české firmy má v první etapě dosáhnout údajně 230 milionů dolarů (5,1 miliardy korun). Česká média uvedla, že se za zájmy české společnosti přimluvil prezidentův kancléř Vratislav Mynář u svého protějšku v kanceláři kyrgyzského prezidenta. Mynář to potvrdil.

BRAND24

České ministerstvo průmyslu a obchodu podle dnešního vyjádření předpokládá, že příslušné kyrgyzské instituce, které zajišťovaly tendr, si všechny potenciální zájemce prověřovaly. „Kdyby byly shledány pochybnosti, projevilo by se to ve výsledcích tendru,“ dodal Kotrba.

O případu Liglass dále čtěte:

Kyrgyzský prezident se postavil za Liglass. Celou kauzu označil za „štěkání“

Liglass se brání: V Kyrgyzstánu působíme přes rok, financování je zajištěné

Smlouva s Liglassem působí v Kyrgyzstánu politické turbulence


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).