Menu Zavřít

Zeman chtěl po návratu z Číny jmenovat premiérem Zaorálka

9. 5. 2017
Autor: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman uvedl, že po návratu z Číny chtěl jmenovat premiérem ministra zahraničí za ČSSD Lubomíra Zaorálka. Zeman zároveň trvá na tom, že vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) lze odvolat až poté, co bude vypovězena koaliční smlouva. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se podle něj podpisem koaliční dohody mezi ČSSD, KDU-ČSL a ANO dobrovolně vzdal části svých pravomocí.

Zeman řekl, že poté, co Sobotka minulý týden avizoval demisi vlády, chtěl po návratu z Číny jmenovat do čela kabinetu Lubomíra Zaorálka. „Konzultoval jsem to při svých setkáních s některými představiteli tří koaličních stran, původně ohlášená demise byla ale nakonec stažena,“ řekl Zeman na setkání se zastupiteli a starosty obcí Libereckého kraje. Sobotka si podle něj přišel na hrad „jen popovídat“.

Podle prezidenta vláda demisi neschválila, dokonce o ní vůbec nejednala, proto by se týkala jen premiéra. Sobotka poté, co Zeman chtěl vyměnit jen předsedu vlády, rezignaci stáhl a navrhl odvolat Babiše, a to kvůli ministrovým kauzám týkajících se možného ovlivňování médií a možného neodvádění daní. Babiš obvinění odmítá a výhrady označuje za cílenou kampaň.

Zaorálek na twitteru uvedl, že Česko premiéra má. „O žádných jiných alternativách není třeba teď spekulovat. Budu se snažit přispět k tomu, aby stávající vnitropolitická krize byla co nejdříve vyřešena. Já na žádnou další funkci neaspiruji,“ napsal.

Zeman v Liberci prohlásil, že ústavu dobře zná a respektuje právo ministerského předsedy navrhnout odvolání jakéhokoliv člena vlády. Zdůraznil ale, že koaliční smlouva nynější koalice uvádí, že premiér to učiní pouze za předpokladu, že s odvoláním ministra souhlasí předseda dané koaliční strany, což je v tomto případě sám Babiš.

„Neříkám, že to nebudu respektovat, pouze jsem jasně řekl, že je potřeba odstranit překážku, kterou se premiér dobrovolně omezil,“ prohlásil prezident v Liberci. Připomněl také, že s přijetím demise či odvoláním ministra váhali v některých případech i prezidenti Václav Havel a Václav Klaus.

Sobotka už v pondělí uvedl, že ústava v této věci nezná žádné podmínky a podobný názor má i většina ústavních právníků. Předseda vlády proto vyzval Zemana, aby základní zákon státu respektoval a jeho návrh na odvolání Babiše přijal. K tomu dnes prezidenta v Liberci vyzval i poslanec a krajský zastupitel Jan Farský (Starostové pro Liberecký kraj), který mu předal výtisk ústavy s červeně zatrženým článkem 74: „Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.“


Co bude dál s premiérem Sobotkou? Přečtěte si komentář Petra Weikerta

 Weikert


„Žádný jiný výklad tento článek neumožňuje,“ řekl na setkání s prezidentem Farský. Farský dále řekl, že „článek 74 říká, že pokud premiér požádá o odvolání některého z členů vlády, tak to prezident prostě udělá. On nerozhoduje, on nehodnotí, nic nepodmiňuje, ale prostě to udělá.“ Ústava je podle Farského zákonem číslo jedna a žádná smlouva není nad ní. „Je to základní stavební kámen demokracie,“ uvedl Farský.

Míní, že prezident ústavu nerespektuje, což je podle něj nebezpečný precendens. Stejný názor má také jeho stranický kolega, starosta Chrastavy, senátor Michael Canov a podobně se vyjádřili i další účastníci dnešního setkání s prezidentem.

BRAND24

O vládní krizi dále čtěte:

Dusno ve vládě: členové koalice přešli k vulgaritám

Ministři ANO by ve vládě zůstali i bez Babiše, připouští Faltýnek

Babiš si myslí, že je odposloucháván. Nahrávky jsou zmanipulované, tvrdí

Chovanec odřekl cestu se Zemanem do Číny

Sobotka: Mezi Zemanem a Babišem je mocenský pakt

 Miloš Zeman a Andrej Babiš


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).