Menu Zavřít

Zastavte rekonstrukci chvaletické elektrárny, žádá Greenpeace

20. 9. 2016
Autor: Mladá fronta

Ekologická organizace Greenpeace zahájila v Pardubicích informační kampaň namířenou proti prodlužování životnosti hnědouhelné elektrárny ve Chvaleticích. Dva ze čtyř kotlů elektrárny podstupují modernizaci, po níž by mohly být v provozu do roku 2030. Greenpeace chce apelovat na veřejnost a politiky, aby rekonstrukci odmítli.

Kdyby se rekonstrukce neuskutečnila, musela by elektrárna provoz v roce 2020 zastavit. Společnost Severní energetická, majitel elektrárny, považuje jednání ekologických aktivistů za absurdní.

Již vydané stavební povolení na modernizaci elektrárny před časem napadl správní žalobou právnický spolek Frank Bold Society. Nesouhlasí se závěrem ministerstva průmyslu a obchodu, podle kterého záměr nevyžaduje posouzení vlivů na životní prostředí (EIA). Kdyby mu dal soud za pravdu, muselo by se stavební povolení, včetně studie EIA, znovu projednat. Greenpeace věří, že by se podařilo vydání povolení zastavit. Modernizace však již pokročila, hotová má být do konce roku a do té doby nemusí soud rozhodnout.

„Základní průšvih, tedy že to prodlouží životnost elektrárny o deset let, se neřešil. Kdyby se dělala EIA, mohla se vyjádřit veřejnost a integrované povolení by se řešilo v režimu podstatné změny. Garantuji vám, že by to majitelé elektrárny takhle snadným způsobem obejít nemohli,“ řekl novinářům vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský. Podle jím citované studie Neviditelní zabijáci zemře kvůli emisím z elektrárny předčasně 80 lidí ročně. Elektrárna je jedním z největších znečišťovatelů ovzduší v regionu. Rovenský také upozornil na to, že elektrárna bude chtít časem možná modernizovat i zbývající dva bloky a tím prodloužit jejich životnost.

Škoda za 50 milionů. Přečtěte si více o nedávném požáru ve Chvaleticích:

Požár elektrárny Chvaletice způsobil škodu za 50 milionů

 Chvaletice

„Chvaletická elektrárna modernizuje svůj provoz a snižuje tak emise škodlivých látek i prachu, což je pozitivní právě pro plíce a zdraví obyvatel Pardubicka i celé České republiky. Je neuvěřitelné, že proti tomuto zlepšení ekologičtí aktivisté protestují, místo aby ho vítali,“ uvedla Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí společnosti Severní energetická. Podle ní je konkurence na energetickém trhu v Česku prospěšná, neboť snižuje ceny elektřiny.

Greenpeace chtějí v kampani pokračovat každý den až do krajských voleb. Kromě informací a letáků budou moci lidé také podepisovat protestní petici a změřit si vitální kapacitu plic.

Elektrárna letos začala modernizovat dva bloky ze čtyř. Projekt za 2,5 miliardy korun má především snížit emise, omezit únik prachových částic a prodloužit životnost bloků 3 a 4 do roku 2030.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 MW. Elektrárnu koupila společnost Severní energetická od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.


Čtěte také:

BRAND24

Nedostavěná elektrárna za 120 miliard je na prodej za setinu ceny

ČEZ chce po Škodě JS miliardy za odstávky Dukovan


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).