Menu Zavřít

Žalobce Zeman může k výslechu. Pelikán ho nakonec zbavil mlčenlivosti

22. 8. 2017
Autor: ČTK

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se nakonec rozhodl zbavit mlčenlivosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Učinil tak poté, co mu dnes sněmovní komise pro vyšetřování úniku informací z vyšetřovacích spisů objasnila důvody, proč chce žalobce vyslechnout.

„Konečně jsem se dozvěděl, v jakém rozsahu a proč potřebuje (komise) zbavit pana nejvyššího státního zástupce mlčenlivosti, takže jsem do protokolu to učinil, abych to dále neprotahoval,“ uvedl Pelikán. Podle něj byl Zeman zbaven mlčenlivosti „v tom potřebném rozsahu“. Žalobce by mohl být komisí vyslechnut během příštího týdne.


V kauze Čapí hnízdo ujel i Pelikán. Přečtěte si komentář

 Weikert


Ministr původně odmítal Zemana zbavit mlčenlivosti pro výslech před komisí. Zdůvodňoval to tím, že žádost komise nebyla řádně zdůvodněna podle zákona o státním zastupitelství. Předseda komise Martin Plíšek (TOP 09) namítal, že další svědci byli na základě podobných žádostí jinými nadřízenými mlčenlivosti zbaveni a obvinil ministra z obstrukce.

BRAND24

Pelikán uvedl, že si záležitost objasňovali zhruba polovinu času, kterou na komisi strávil. „Mám radost, že jsme si to vysvětlili,“ uvedl. „Díky tomu mám dobrý pocit, že jsem tu nebyl zbytečně,“ dodal s tím, že ohledně sdělených opatření proti úniku informací ze spisů se ho komise na nic neptala. S Pelikánem chtěla komise podle jejího předsedy Martina Plíška (TOP 09) probrat ministrův pohled na kontrolní nástroje ve vztahu k neoprávněnému nakládání s vyšetřovacími spisy a opatření.

Čtěte také:

Pelikán neví, proč jej komise předvolala. Žádost o vydání Babiše má dál za manipulaci

Komise vyslechla Šlachtu. Z mého útvaru informace neunikly, bránil se


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).