Menu Zavřít

Zakažme a zničme jaderné zbraně, vyzval čínský prezident

18. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Všechny jaderné zbraně by měly být zcela zakázány a zničeny. V sídle OSN v Ženevě to dnes řekl čínský prezident Si Ťin-pching, jehož země patří mezi jaderné velmoci.

„Jaderné zbraně by měly být zcela zakázány a zničeny s cílem vytvořit svět bez jaderných zbraní,“ prohlásil podle agentury AFP v projevu před přibližně 800 přítomnými, mezi nimiž byl i nový generální tajemník OSN António Guterres.

Čína se v roce 1964 stala pátým členem „klubu jaderných velmocí“ po boku Spojených států, Ruska, Británie a Francie. O dva roky později odpálila raketu s jadernou hlavicí a v roce 1967 otestovala i vodíkovou bombu o síle tří megatun.


Přečtěte si, jak se k jaderným zbraním staví britská premiérka Mayová:

Mayová hájila britské jaderné zbraně, je připravena je použít


Peking delší dobu odolával silnému tlaku mezinárodního společenství, aby se připojil k moratoriu na pokusné jaderné výbuchy, vyhlášenému v roce 1992 Spojenými státy a dalšími jadernými mocnostmi. Poslední jaderný pokus Čína provedla 29. července 1996. Následující den začala moratorium uplatňovat.

Čína je jedním z mála spojenců komunistické Severní Koreje, která stále jaderné testy provádí a proti níž OSN od roku 2006 uplatňuje sankce.

BRAND24


Čínský prezident v Davosu prosazoval volný obchod. Čtěte více:

Čínský prezident poprvé vystoupil v Davosu. Hájil volný obchod a globalizaci

Čínský prezident Si Ťin-pching na Světovém ekonomickém fóru v Davosu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).