Menu Zavřít

Zájem Rusů o sblížení se Západem je nejvyšší od roku 2000

29. 11. 2016
Autor: ČTK

Více než dvě třetiny Rusů by si přály sblížení se Západem. V průzkumu nezávislého střediska Levada by takový vývoj přivítalo 71 procent dotázaných, což je o pětinu více než loni v červnu. Tento výsledek se blíží historickému maximu z března 2000, kdy se pro lepší vztahy se Západem vyslovilo 76 procent Rusů.

Současně 56 procent dotázaných připustilo, že se ke Spojeným státům stavějí špatně či spíše špatně. V předchozích průzkumech z letošního roku ale takto odpovídaly skoro dvě třetiny účastníků. Vůči Evropské unii má záporný postoj také nadpoloviční většina, 54 procent dotázaných. K vyznění průzkumu sociolog Alexej Graždankin poznamenal, že Rusové sice touží po normalizaci vztahů se západními státy, ale myslí si, že iniciativa v tomto směru by měla vzejít od Západu.

Lepší vnímání USA ruskou veřejností přičetl médiím, která poukazují na možnost oteplení rusko-amerických vztahů po zvolení Donalda Trumpa; podle jiného průzkumu Levady zlepšení vztahů mezi oběma jadernými velmocemi po Trumpově zvolení čeká více než polovina Rusů.

Zájem o zlepšení vztahů se Západem a současně negativní postoj k USA a EU podle politologa Igora Budina nepředstavují rozpor, ale vystihují dvojznačný vztah k Západu: na jedné straně si Rusové uvědomují ruské zaostávání a potřebu spolupráce, ale přesto vnímají západní země jako nepřátele. Hlubší změna v postojích by potřebovala více času.

Přečtěte si o nejnovější etapě ve sbližování Ruska s USA:

Putin: Trump potvrdil ochotu normalizovat vztahy Ruska a USA

Vladimír Putin

Socioložka Olga Kryštanovská se domnívá, že vyznění průzkumů ovlivnila jistá únava zahraniční politikou ve stylu „všechny nenávidíme, všichni jsou zlí“, jakož i ruské vnímání Trumpova zvolení jako vítězství „našeho člověka“ a úspěch ruského prezidenta Vladimira Putina.

List Kommersant připomněl, že při nástupu Baracka Obamy do Bílého domu jen třetina Rusů - oproti nynější polovičce - věřila ve zlepšení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem.


Dále čtěte:

BRAND24

Milovaný Putin. Popularita ruského prezidenta atakuje historické maximum

Sbližování začíná. Putin chce s Trumpem aktivně spolupracovat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).