Menu Zavřít

Zaděláno na Jamajku. Jednání o nové německé vládě budou složitá

25. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Odhady výsledků voleb se ještě zpřesňují, nijak významně se už ale nezmění. Potenciální partneři si už mezitím připravují půdu pro jednání s vítězi. Předseda liberální Svobodné demokratické strany (FDP) Christian Lindner vyjádřil ochotu jednat se stranami konzervativní unie CDU/CSU o vytvoření vlády, žádá ale změnu kurzu. Strana Zelených varovala, že koaliční jednání budou složitá. Koalice CDU/CSU, FDP a Zelených je poté, co sociální demokraté oznámili odchod do opozice, zřejmě jedinou možnou.

„Minulé volební období bylo prvním v dějinách republiky, v němž ve Spolkovém sněmu chyběl liberální hlas - a bude zároveň taky posledním,“ řekl předseda FDP Lindner po oznámení odhadů volebních výsledků. Se ziskem 10,7 procenta hlasů se po čtyřleté přestávce vracejí do parlamentu.

Lindner už oznámil, že je ochoten jednat o vytvoření vlády s CDU/CSU, žádá ale změny v kurzu vlády. „Do vlády nás nemůžou nutit,“ upozornil také místopředseda strany Wolfgang Kubicki.

„Nebudeme snadným partnerem,“ varovala v reakci na odhady a úvahy o vytvoření vlády s CDU/CSU a FDP čelná kandidátka Zelených Katrin Göringová-Eckardtová. „Budou to složité rozhovory,“ dodala s tím, že je otevřená jednání se všemi stranami kromě Alternativy pro Německo (AfD). To připustil také bývalý předseda strany Zelených Jürgen Trittin, podle kterého se pro vytvoření koalice musí CDU stát ekologičtější, FDP sociálnější a CSU liberálnější.

Podle zpřesněných odhadů získali Zelení 9 procent hlasů. Koalice obou stran s CDU/CSU by tak mohla mít většinu 349 křesel.

CDU/CSU získala podle aktualizované prognózy pro veřejnoprávní televizi ARD 32,8 procenta hlasů a SPD 20,4 procenta. Sociální demokraté tak skončili i za svým dosavadním minimem z roku 2009, kdy získali 23 procent hlasů. Pro CDU/CSU je to nejhorší výsledek od prvních poválečných voleb z roku 1949, kdy dostala 31 procent.

BRAND24

Souboj o třetí místo vyhrála podle odhadu se 13 procenty Alternativa pro Německo, která bude první pravicově populistickou stranou ve Spolkovém sněmu. V parlamentu bude kromě Zelených a Liberálů také postkomunistická Levice s 9,1 procenta.

Aktuální vývoj sledujte ŽIVĚ:

Volby v Německu online: Merkelová jasným vítězem. Úspěli i populisté z AfD


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).