Menu Zavřít

Za Zimolu! Jihočeská hejtmanka Stráská odstoupila z kandidátky Sociálních demokratů

23. 6. 2017
Autor: čtk

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská odstoupila z kandidátky ČSSD pro říjnové parlamentní volby. Za jeden z důvodů označila, že nesouhlasí s vyškrtnutím bývalého hejtmana Jiřího Zimoly z kandidátky. Stráská řekla, že ve straně zůstává a bude pomáhat při volební kampani. Připomněla, že jihočeská ČSSD byla vedle Vysočiny jedinou z krajských organizací, která vyhrála krajské volby. Přesto má nyní z postojů vedení strany spíše pocit, jako by se volebním vítězstvím ČSSD na jihu provinila.

„Já jsem s tím (odstoupením) poměrně dlouho čekala, protože jsem věřila, že předsednictvo strany pochopí, jaký potenciál v jižních Čechách je. Snažila jsem se předsednictvu vysvětlit, že o jihočeské kandidátce by se mělo rozhodovat v jižních Čechách, že by to mělo projít stranickým referendem, a teprve potom by oni měli rozhodnout o tom, zda Jiří Zimola ano, či nikoli,“ prohlásila Stráská.

„Kandidátku jsme stavěli s nějakou taktikou, vybírali jsme osobnosti, které mají ve svých regionech důvěru, které vždycky přitáhly voliče, a i proto jsme byli já na 21. a tehdejší pan hejtman na 22. místě, abychom kandidátku podpořili jako nosiči vody. Nic z toho se mi nepodařilo vysvětlit, pochopila jsem, že dobrá vůle určitě není, a to byl ten impuls, kandidátka je dnes úplně jiná, než byla na začátku, snad deset lidí už je pryč,“ uzavřela.

Lídr jihočeské ČSSD pro parlamentní volby Ondřej Veselý doufá, že vlna odchodů už skončila. „Samozřejmě chápu, že paní hejtmanka tento krok nějak avizovala už předem. Ale teď už nechápu, proč by to kolegové dělali. Kdo se k tomu chtěl vyjádřit, tak to udělal, ale tohle mi připadá, že už škodíme vlastní straně. Proto další odchody už pro mě pochopitelné nebudou,“ řekl Veselý.


Paroubkovi comeback do ČSSD nevyšel. Čtěte více

 Jiří Paroubek


Stráská je pátým kandidátem, který listinu jihočeské ČSSD pro podzimní volby do Sněmovny opustil. Kromě ní tak už před časem učinili tehdejší lídr Stanislav Mrvka a také Jindřich Florián a Josef Eigner. Naposledy před týdnem z kandidátní listiny odstoupil Miloš Juha. Všichni to udělali na protest proti tomu, že vedení ČSSD vyškrtlo z kandidátky bývalého jihočeského hejtmana Zimolu.

Ten figuroval v původně navržené nominaci na posledním 22. místě. Celostátní vedení strany ho ale škrtlo úplně. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka argumentoval tím, že by straně mohly uškodit kauzy spojené se Zimolovým jménem. Jihočeští sociální demokraté se několikrát pokoušeli jednat o Zimolově návratu na kandidátní listinu. Tento krok však odmítl po Sobotkově odchodu z čela strany i jeho nástupce Milan Chovanec.

BRAND24

Přečtěte si více o dění vČSSD:

ČSSD připomíná před volbami slona v porcelánu

Marx už netáhne. ČSSD se musí zbavit vyhraněné ideologie

Vstanou noví živnostníci?

Paroubkovo přicházení

„Oni nám voliči ty programy nečtou!“ Ano, naštěstí

S Chovancem přichází zákon, pořádek a samopal do každé rodiny

Ministr vnitra Milan Chovanec,  ministr zahraničí Lubomír Zaorálek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).