Menu Zavřít

Wilders je vinen z diskriminace, od soudu ale odešel bez trestu

9. 12. 2016
Autor: ČTK

Nizozemský soud dnes shledal předsedu krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse vinným z diskriminace a urážky Maročanů. Obvinění z podněcování k nenávisti ho ale zprostil. Prokuratura požadovala uložení pokuty ve výši pěti tisíc eur (asi 135 tisíc korun), podle soudce je ale už usvědčení pro demokratického politika dostatečným trestem. Podle listu De Volkskrant už Wilders oznámil, že se proti rozsudku odvolá.

Soud uznal Wilderse vinným z diskriminace a urážky na základě incidentu z března 2014. Předseda PVV tehdy na setkání s občany před místními volbami prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka. „Méně, méně, méně,“ skandovali v Haagu Wildersovi stoupenci, když se jich politik zeptal, zda chtějí v tomto městě více, či méně Maročanů. „Postaráme se o to,“ slíbil Wilders. Imigranty z Maroka - kteří představují asi dvě procenta ze sedmnáctimilionové populace země - přitom označil za „špínu“.

Soudce Hendrik Steenhuis dnes uvedl, že Wilders svými výroky Maročany paušálně urazil. Požadovanou peněžitou pokutu mu ale neuložil. Usvědčení ze zločinu je podle soudce pro demokraticky zvoleného politika dostatečným trestem. „Pokud politik překročí meze, neznamená to, že se omezuje jeho svoboda projevu,“ zdůraznil Steenhuis. „Zločin nelze chránit právem na svobodu slova,“ dodal. Na usvědčení Wilderse z podněcování k nenávisti soud podle Steenhuise nicméně neměl dostatek důkazů.

Wilders: Usvědčili mě a polovinu Nizozemska

Dnešního líčení se Wilders neúčastnil, podle nizozemského tisku ale už oznámil, že se proti rozsudku odvolá. Předseda PVV označil soudce za zaujaté a proces za politický. „Tři soudci, kteří nenávidí PVV, prohlásili Maročany za rasu a usvědčili mě a polovinu Nizozemska,“ uvedl Wilders na twitteru a připojil slovo „šílenství“.

„Nizozemsko se stalo nemocnou zemí,“ uvedl Wilders na videu zveřejněném po výroku soudu. „Nikdy nebudu mlčet. Nedokážete mě zastavit,“ dodal. Proces byl podle něj snahou zabránit mu ve vítězství v nadcházejících parlamentních volbách. Premiérovi Markovi Ruttemu „a zbytku multikulturní elity“ vzkázal, že nedokážou PVV porazit. „Nizozemci chtějí svou zemi zpět,“ řekl. Rutte už oznámil, že po volbách neuzavře s Wildersem koalici, pokud se za své výroky o Maročanech neomluví.

BRAND24

Wilders už dříve proces označil za frašku, ostudu Nizozemska, výsměch společnosti a za ohrožení svobody slova. Během své závěrečné řeči na konci listopadu rovněž dodal, že ho neumlčí nic než smrt.

V Nizozemsku se v polovině března příštího roku budou konat parlamentní volby. Wildersova PVV je v aktuálních předvolebních průzkumech nejsilnější stranou. Během procesu s předsedou strany v anketách ještě posílila.

Čtěte dále:

Le Penová, Farage, Wilders. Trumpovi už gratulují populisté

Další výzvy k vystoupení z EU: Francie a Nizozemsko

Vzpoura blonďáků. „Trumpové“ po celém světě cítí šanci

Boris Johnson (Zdroj: ČTK)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).