Menu Zavřít

Vztahy s USA neztratí kvůli Trumpovi na významu, ujišťuje Merkelová

21. 1. 2017
Autor: čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes v reakci na páteční inaugurační projev nového amerického prezidenta Donalda Trumpa uvedla, že bude vždy usilovat o kompromis a že transatlantické vztahy v příštích letech neztratí na významu. Poznamenala také, že Trump dal jasně najevo své přesvědčení.

„Říkám dvě věci: zaprvé pevně věřím, že nejlepší pro nás pro všechny je spolupracovat na základě pravidel, společných hodnot a společných kroků v mezinárodním hospodářském a obchodním systému, jakož i našeho přispění do vojenských spojenectví,“ řekla.

„A za druhé, transatlantické vztahy nebudou v příštích letech méně významné než v minulosti. Budu na tom pracovat. Když se vyskytnou rozdílné názory, kompromisy a řešení lze nejlépe nalézt, když si budeme nápady vyměňovat se vzájemným respektem,“ dodala podle agentury Reuters.

Trumpova inaugurační řeč stavějící Ameriku na první místo vyvolala v evropských médiích obavy, jakož i kritiku „populismu a sobectví“ nového šéfa Bílého domu. Projev nového prezidenta ukázal, že „Trump neopustí populistické slogany z volební kampaně“, napsal německý list Die Welt.

Trump v předvolební kampani neskrýval sympatie k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a naopak několikrát ostře kritizoval Merkelovou, především kvůli její vstřícné politice vůči migrantům. Kancléřka se ještě před inaugurací vůči Trumpově kritice ohradila a zdůraznila, že Evropané mají svůj osud ve svých rukou.


Přečtěte si reakce na Trumpův nástup k moci:

Trump znamená potíže, bojí se Čína, Jižní Korea a Mexiko

Lhal a vymýšlel si? Trumpův projev byl mimo realitu, odhalila média

BRAND24

Skok do neznáma: ruský tisk přistupuje k Trumpovi zdrženlivě

Donald Trump si den své inaugurace skutečně užíval.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).