Menu Zavřít

Volby by po vládní krizi vyhrálo ANO. ČSSD by skončila až třetí za komunisty

19. 6. 2017
Autor: ČTK

Volby do Poslanecké sněmovny by v červnu podle STEM vyhrálo hnutí ANO se ziskem 32,8 procenta hlasů před KSČM s 12,7 procenta. Výsledek třetí ČSSD se proti dubnovým číslům snížil zhruba o třetinu na 11,4 procenta. Hnutí ANO a komunisté si proti dubnu polepšili stejně jako čtvrtá ODS, která by získala 9,6 procenta hlasů. Vyplývá to z volebního modelu agentury STEM. Pokles průzkum zjistil u TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí (STAN), jejichž koalice s lidovci by se zřejmě do Sněmovny nedostala.

Průzkum se uskutečnil po odeznění vládní krize, která i podle jiných dotazování zhoršila výsledky ČSSD. „Problémem u ní není jen kvantitativní pokles přízně, ale i skutečnost, že její současní příznivci se o politiku příliš nezajímají a navíc mají ke straně spíše slabší vztah,“ uvedli autoři průzkumu.

Hnutí ANO se naopak zisk zvýšil o 4,5procentního bodu z dubnových 28,3 procenta. ODS si polepšila o víc než dva procentní body a komunisté o půl procentního bodu. Statistická chyba činí plus minus dva procentní body u menších stran a u větších plus minus tři procenta.

 Volební model STEM – simulovaný výsledek voleb – červen 2017 (v %) Zdroj: STEM

Poslance by měla i TOP 09 s 5,5 procenta hlasů, což je ale téměř o procentní bod méně než v dubnu. Podle STEM se k TOP 09 přiklánějí lidé s výrazným zájmem o politiku, kteří však mají ke své straně poměrně volnou vazbu.

Lidovcům se výsledek zlepšil proti dubnu o tři desetiny na 7,4 procenta, hnutí Starostové a nezávislí (STAN) naopak ztratilo z dubnových 2,2 na červnových 0,9 procenta. Volební koalice KDU-ČSL a STAN by se tak při prostém součtu volebních zisků do Sněmovny nedostala, protože potřebuje získat deset procent hlasů. „Ve výzkumu se na preference ptáme otevřenou otázkou a odkaz na koalici lidovců se Starosty zatím respondenti neudávají. Sílu koalice tak nelze odhadnout,“ píše STEM.

Jiné politické subjekty mají v červnovém volebním modelu STEM pod pět procent a do Sněmovny by neprošly. „Nejblíže překonání pětiprocentní hranice je SPD, s odstupem Piráti,“ uvedli autoři průzkumu. Uskupení Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury by dostalo 4,4 procenta a Piráti by měli 3,8 procenta.

Voleb se v červnu plánovalo zúčastnit 54 procent lidí, rozhodnuta o účasti není další čtvrtina. Agentura STEM se mezi 5. a 15. červnem dotazovala 950 lidí starších 18 let.

BRAND24

Oproti květnovému modelu agentury CVVM si sociální demokraté pohoršili o necelá tři procenta. V květnu by ČSSD skončila na druhém místě se 14 procenty. Obdobně si pohoršili i občanští demokraté, kteří by v květnu obsadili třetí místo s 13 procenty.

Přečtěte si také:

Komentář: Klasická volební korupce

Kalousek prý neuhne. Jen aby mu neuhnuli voliči

ČSSD představila program. Slibuje průměrný plat 40 tisíc a progresivní zdanění


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).