Menu Zavřít

V Turecku skončilo kvůli puči přes 12 tisíc policistů

4. 10. 2016
Autor: ČTK

Turecké úřady v souvislosti s červencovým zmařeným pučem postavily mimo službu více než 12 tisíc policistů. Podezírají je z napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara viní ze zosnování plánů na převrat.

Z celkového počtu 12 801 policistů postavených mimo službu bylo 2523 na velitelských pozicích, uvedlo turecké policejní ředitelství.

Po nezdařeném puči turecké úřady odvolaly či propustily už více než 100 tisíc státních zaměstnanců včetně policistů, vojáků, soudců a učitelů. Řada lidí skončila ve vězení.

Za potlačeným převratem stál podle turecké vlády duchovní Gülen, který dlouhodobě žije v USA. Gülen však jakýkoli podíl na červencových událostech odmítá. Před časem naopak duchovní obvinil ze zosnování puče tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který si tím podle něj chtěl upevnit moc v zemi.

V pondělí turecká vláda kvůli červencovým událostem prodloužila výjimečný stav. Mimořádné podmínky tak budou v zemi platit nejméně do poloviny ledna a prezident Erdogan bude moci nadále vládnout pomocí dekretů. Omezené zůstane také shromažďovací právo či svoboda projevu.


O tureckém puči dále čtěte:

BRAND24

Turkům se neuleví. Erdogan prodloužil výjimečný stav až do ledna

Dopady tureckého puče: o práci přišlo 76 tisíc lidí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).