Menu Zavřít

V Sýrii platí příměří. Povstalci ho zatím dodržují

12. 9. 2016
Autor: ČTK

V Sýrii dnes v 19:00 místního času (18:00 SELČ) začalo platit příměří dojednané Spojenými státy a Ruskem. Velení syrské armády oznámilo, že klid zbraní bude platit v celé Sýrii po dobu sedmi dní. Armáda si nicméně vyhradila právo odpovědět na jakékoli útoky ozbrojených skupin, uvedla syrská státní televize.

Zda se budou příměřím řídit i povstalecké skupiny, nebylo jasné, poznamenala agentura Reuters. Zdroje z tábora rebelů nicméně naznačují, že tomu tak bude. Syrští opoziční aktivisté po první hodině hlásili, že klid zbraní v zemi zatím převládá.

Týdenním příměří se podle prohlášení armády bude řídit jak syrská vláda, tak její spojenci Rusko a Írán. Ještě půl hodiny před zahájením klidu zbraní byly nicméně z několika syrských oblastí hlášeny násilnosti.

Ruská diplomacie ve svém prohlášení vyjádřila znepokojení nad tím, že některé ozbrojené opoziční skupiny včetně Ahrár aš-Šám uvedly, že příměří odmítají. Rusko v této souvislosti spoléhá na Spojené státy, že využijí svého vlivu na „umírněnou opozici“ a přimějí ji respektovat klid zbraní.

USA a Rusko nové příměří vyjednaly minulý týden. Jeho první fáze počítá se 48hodinovým klidem zbraní. Jde o druhý letošní pokus Washingtonu a Moskvy zastavit přes pět let trvající občanskou válku v blízkovýchodní zemi, která si vyžádala více než 250 tisíc obětí a dalších 11 milionů lidí vyhnala z jejich domovů.

BRAND24

Rusko i Západ si od příměří slibuje oživení mírových rozhovorů mezi vládou prezidenta Bašára Asada a povstalci, kteří bojují za jeho svržení. Klid zbraní by rovněž měl přispět k porážce ozbrojenců z Islámského státu a z dalších extremistických skupin v Sýrii. Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov uvedl, že mírové rozhovory by mohly být obnoveny v říjnu.

Jedním z cílů příměří bylo umožnit OSN dovézt pomoc do boji zmítaného města Halab, které ovládá zčásti armáda a zčásti povstalci. Za posledních 40 dní tam podle syrské organizace na ochranu lidských práv zahynulo přes dva tisíce lidí, bylo mezi nimi 700 civilistů a 160 dětí. Podle Moskvy by měl humanitární koridor vzniknout „okamžitě“ a pomoc do oblasti by tedy měla začít proudit co nejdříve.


Čtěte dále:

USA podpoří ukrajinskou armádu. Proti Rusům prý pomáhat nebudou

Na cestě do Evropy letos zřejmě zemře více uprchlíků

České vrtulníky skončily v Libyi. Přes zákaz OSN

 Vrtulník české armády MI 24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).