Menu Zavřít

ÚOHS zastavil šetření kritizované zakázky pro Kapsch

15. 8. 2016
Autor: Rasch Jan/Euro

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil šetření, ve kterém zkoumal záměr státu prodloužit o tři roky smlouvu na provoz mýtného systému se společností Kapsch bez výběrového řízení. Tím, že nebylo ještě zahájeno zadávací řízení, ani podepsána smlouva, nemůže ÚOHS zahájit správní řízení. Rozhodnutí vlády prodloužit s Kapschem bez tendru smlouvu v červenci u ÚOHS napadlo Hnutí Starostové a nezávislí (STAN), současně podalo podnět i k Nejvyššímu státnímu zastupitelství.

„Nebylo-li v době šetření podnětu ze strany zadavatele zahájeno zadávací řízení, přičemž ani nebyla zadavatelem uzavřena smlouva na plnění předmětné veřejné zakázky, nemůže ÚOHS pochopitelně zakazovat plnění ze smlouvy, která vůbec uzavřena nebyla,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle něj nemůže úřad zadavatele zakázky ani sankcionovat.

Hnutí s podnětem přijde znovu. „Stanovisko ÚOHS pomíjí, že konkrétní kroky už vlády udělala, úkony k zadávacímu řízení tedy byly. Pokud je ministr dopravy povinen před podpisem smlouvy dát smluvní dokumenty vládě, předpokládáme, že debata k tomuto tématu bude také veřejná a že náš podnět k ÚOHS znovu postoupíme,” citoval místopředsedu STAN Stanislava Polčáka server Neovlivní.cz.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda nejde přesně říci, kdy bude smlouva s Kapsch podepsána. „Zadávací řízení na další provoz mýta se připravuje, držíme se postupu, který schválila vláda. Zadání je potřeba připravit po právní i technické stránce. Musí být jednoznačné, že systém půjde předat novému provozovateli a stát bude mít plný přístup ke všem jeho částem. Tyto věci původní smlouva zcela zanedbala a soutěž se bez nich neobejde,“ řekl.

STAN v červenci napadl rozhodnutí vlády, zakázku ale s Kapschem bude případně podepisovat ministerstvo dopravy. Rafaj v této souvislosti řekl, že jakékoliv úvahy, že již projednáváním záměru ministerstva vládou bylo zahájeno zadávací řízení, jsou podle něj liché. „Nikoli vláda, ale ministerstvo bude případně zadavatelem veřejné zakázky,“ uvedl Rafaj.

O návrhu ministerstva dopravy na prodloužení smlouvy s Kapschem se před jeho schválením vedla ostrá debata ve vládní koalici. ČSSD poukazovala na to, že se proti prodloužení smlouvy vyslovily dvě vládní pracovní komise. Smlouva s Kapschem by podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) mohla být připravena koncem prázdnin, nebo začátkem září. Ministr ale už dřív uvedl, že čeká, že se najde někdo, kdo bude chtít, aby postup ministerstva prověřil ÚOHS.

Nynější kontrakt s Kapschem vyprší koncem roku a ministerstvo dopravy nestihlo najít pokračovatele provozu v řádném výběrovém řízení. Po prodloužení smlouvy s Kapschem chce během této doby najít nového provozovatele v otevřené soutěži. Do té se budou moci zájemci přihlásit s jakoukoliv technologií, tedy nejen s takzvaným mikrovlnným systémem, který pro výběr Česko využívá nyní.

K zakázce pro Kapsch dále čtěte:

BRAND24

Komentář: Mýtné lapálie ministra Ťoka skončit nemusí

Díky za věrné služby


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).