Menu Zavřít

Ukrajinská televize má platit pokutu za Eurovizi bez ruské zpěvačky

29. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Evropská vysílací unie (EBU) udělila "vysokou pokutu" ukrajinské veřejnoprávní televizi zejména za to, že zakázala účast ruské zpěvačky Juliji Samojlovové na květnové písňové soutěži Eurovize. Oznámila to jmenovaná organizace, která soutěž pořádá. Výši pokuty ale neupřesnila.

„V souladu s pravidly soutěže byla tato pokuta oznámena (ukrajinské státní televizi a rozhlasu) UA:PBC,“ potvrdil mluvčí EBU.

Šéf UA:PBC už předtím řekl, že hrozící pokuta činí 200 000 eur (asi 5,3 milionu korun) a společnost se proti ní odvolá, neboť za zákazem účasti ruské umělkyně oficiálně stály ukrajinské úřady.

Po doporučení pokuty výkonným výborem soutěže EBU upřesnila, že pokuta má být udělena za velká zpoždění při organizaci Eurovize a neochotu spolupracovat s EBU v kauze zakázané účasti ruské zpěvačky.

BRAND24

„Výsledkem toho bylo, že byla odpoutána pozornost od soutěže samotné a poškozena byla pověst značky,“ uvedla unie v předchozím prohlášení, z nějž citovala agentura Reuters.

Letošní eurovizní soutěž vyvolala konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Kyjev znemožnil účast Samojlovové, protože navštívila ukrajinský Krym okupovaný od roku 2014 Ruskem, což je sankce uplatňovaná vůči všem, kdo anektovaný poloostrov navštíví bez souhlasu ukrajinských úřadů. Rusko pak kvůli tomu letošní písňovou soutěž bojkotovalo.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).